August 27, 2016

Prima generaţie

Ne simţim revoltaţi, datori să spunem sau să facem neapărat ceva în această zi; vrem să-i arătăm cu degetul pe alţii, vrem să învinovăţim pe cineva, vrem să arătăm că ceva nu merge bine nici măcar astăzi.
 
După 25 de ani nu ştim să problematizăm, să argumentăm, să construim un drum şi-un trotuar ... Dacă ar fi să aleg doar o singură caracteristică din ”ceea ce ştim”, aceea ar fi isteria.
 
Isteria socială a devenit un fenomen de masă în Republica Moldova. Avem toate simptomele necesa...

Comentarii [0]

Iunie 29, 2015

Primarul victoriilor matematice


Statistica votului pentru alegerile locale 2011 şi 2015 pentru Municipiul Chişinău spune următoarele:
 
1.      Dorin Chirtoacă a cîştigat alegerile atît în 2011 cît şi în 2015 în suburbiile Chişinăului, el nereuşind niciodată în 4 tururi de alegeri să cîştige alegerile în oraşul Chişinău.
 
2.      În 2015, Dorin Chirtoacă a obţinut cu circa 50 de mii de voturi mai puţine în turul I al alegerilor prin comparaţie cu 2011, turul I şi cu peste 20 de mii de voturi mai puţine în turul II al...

Comentarii [2]

Ianuarie 02, 2015

Recensămînt pe metoda „mă iubește, nu mă iubește”

Să stabilim de la bun început un lucru: recensămîntul, ca și sondajele de opinie, iau în calcul declarațiile oamenilor. Diferențele sunt doar în privința volumului de populație investigat: cîteva sute sau mii de persoane în cazul eșantioanelor naționale (în acest caz avem și marje de eroare aferente fiecărui volum de eșantion) și toată populația în cazul recensământului (în acest caz nu există marjă de eroare deoarece ar trebui să fie investigată întreaga populație).
 
Mai departe, cîteva...

Comentarii [2]

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...