Iulie 05, 2011

Nu s-a primit

Borşul de azi s-a primit foarte gustos; brînza, vinul, mămăliga, murăturile, toate ni se primesc bune, an de an, iar vecinei mele poate nu i s-au primit aşa de bune; simt cum o roade zilnic invidia pentru că-i aud cuvintele piţigăiate: uite ce copchil frumos vi s-a primit!
  
La serviciu, unele mi s-au primit, altele nu prea; şi studenţilor mei la fel, unora li s-a primit să trimită referatele la timp, altora nu; ce-i de făcut!? Cu dilema asta am venit acasă şi m-am aşezat confortabil în fotoliu, cu ochii alergînd după jucătorii Moldovei – cel mai îndrăzneţ joc de pînă acum! Moldova are curajul să atace! Balint este un antrenor minunat! Jucători rapizi la locul şi timpul potrivit! Pase care găsesc perfect jucătorii! Moldova-Olanda 0-1 … ceva, nu s-a primit! Păcat. Cu doar cîteva seri în urmă rosteam ”Nu s-a primit cu Eurovision-ul nici anul acesta!”. Trec pe ştiri. Şi de data asta ochii îmi rămîn fixaţi: nu s-a primit un consens în alianţă privind reforma justiţiei! Nici la referendum nu s-a primit aşa cum ne aşteptam, de ce-oi fi aşa mirat azi!? După doi ani, sunt cam dezamăgit, parcă nu s-a primit nici o decizie cu folos pentru popor! Mă dezmorţesc şi fac cîţiva paşi; zîmbesc prin fereastra îngheţată – iarna asta s-a primit fără zăpadă! În drum spre filosofiile nocturne, mă mobilizez şi-mi zic în şoaptă: nu s-a primit pe uşă, încearcă pe fereastră! Nu s-a primit de data asta, o să se primească … altă dată!
 
În tavanul dormitorului găsesc dovezile: olandezii şi-au dorit mai mult victoria, Guvernul şi-a dorit reforma justiţiei, şi-a dorit să ne scape de sărăcie, să călătorim fără vize … dar, pe undeva, într-un neant aproape îndepărtat de noi, lucrurile nu ni se primesc aşa cum le dorim.
 
Şi pînă la urmă ce-i aşa de grav!? Dacă cîştigam Eurovision-ul şi meciul cu Olanda, dacă ieşea cu reforma justiţiei, eu ce-o să am din asta!? Ne salvează blitz-ul ăsta verbal (nu s-a primit) după care instinctual îţi vine să mergi înainte, aproape fără nici o supărare, liniştit şi împăcat; expresia noastră naţională stinge toate luminiţele sinapselor, nu lasă absolut nici un vinovat, nici o fiinţă vie care să poată fi trasă la răspundere. 
 
E noapte iar în Moldova … adesea, despre noi se spune că suntem un popor primitor; cum totuşi nu ni se primesc atîtea? Îmi promit pe viitor să mă gîndesc numai la lucrurile care s-au primit în ţara asta, însă doar atunci cînd o să ni se primească mai multe! Deocamdată, Moldova - poveste de succes … ehhh, (încă) nu s-a primit!
 
* Făcînd abstracţie de regulile gramaticale, virgulele au fost puse acolo unde s-a simţit nevoia unei pauze în vorbire.

Tag-uri: nu s-a primit

V.O.   Noiembrie 15, 2011

In Basarabia se primeste usor sa te joci cu aceasta expresie... Dar, stii ca uneori, daca nu dai din toata inima, nu e primit - se spune?.. Ma tem ca d-aia nu ni se primesc atatea, pentur ca nu le facem din suflet...

Madalin Focsa   Ianuarie 24, 2012

Eu cred ca TREBUIE DE reparat aceasta greseala gramaticala, ca nu e decat o calchiere din limba rusa, care TREBUIE DE eliminat din vorbirea curenta. Ori vorbim corect limba "de stat", ori ASA SI NU o mai vorbim deloc ! TREBUIE DE reflectat !

Doru   Ianuarie 24, 2012

Acesta a fost si indemnul meu prin acest material ... un indemn la reflectie, chiar si dincolo de elementele ce tin de gramatica. Exista o parte de mentalitate in spatele acestui "blitz verbal"; cred ca asupra ei chiar merita sa meditam.

Vlad   Iunie 30, 2015

In primii ani deindependenta oamenii erau mai atenti cum se exprima, nu foloseau atatulea CALCHIERI DIN RUSA, acum insa, chiar si tineretul "e naucit sa gavareasca" po(r)cit .............................................................................................. Aici; nu i s-a primit - nu i-a reusit, nu i-a iesit

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...