Noiembrie 14, 2011

Moldova de la numărul 28

Celor care vin să lucreze în Republica Moldova, înainte de a lăsa bagajele din mînă, li se spune că ”aici, în Moldova, totul e altfel”. Străinii sunt rugaţi să lase pe treptele scării de avion cunoştinţele universităţilor de prestigiu din Europa sau SUA pentru că … aici e altfel. Ba chiar ar fi bine să accepte repede că Rusa de aici nu e Rusa din Rusia, iar limba Română aici se cheamă Moldovenească şi e un pic altfel decît Româna, un pic mai mult altfel.
 
Deschizi televizorul sperînd că măcar aici nu va fi altfel – surprize şi aici: cursul valutar precizează că mîne (în loc de mîine) poţi schimba ieuro (în loc de euro). Bun, pînă la urmă ”i”-ul se pronunţă sau nu în limba asta?
 
Hai să fim îngăduitori, a fost doar prima zi. Dimineaţa o iei de la capăt şi mergi la prima întîlnire, pe strada G. Melnic la numărul 28. În toate ţările în care ai mers pînă acum, adresa cu numărul 28 se află între 26 şi 30, eventual între 27 şi 29. Iar surpize? În Moldova, numărul 28 pur şi simplu nu e şi senzaţia unei farse te bîntuie serios. Nu renunţi şi întrebi doi oameni: un rus îţi spune că numărul 28 e mai la deal, iar un moldovean e ferm convins şi vrea să te conducă la acelaşi număr 28 care e mai la vale. Adevărul? Adresa atît de căutată e cam la 200 de metri, de fapt pe altă stradă.
 
Să rezumăm: o adresă care nu e acolo unde ar trebui să fie; nici măcar prin apropiere. Doi oameni, de naţionalităţi diferite, ambii la fel de convinşi în ceea ce spun – fiecare indică complet altceva, unul mai sus, altul mai jos pentru adresa de la numărul 28.
 
Ehhhh, dacă înţelegi şi accepţi asta, ai şanse mari să înţelegi Moldova. E altfel.

Tag-uri: altfel, moldova

Ludmila   Noiembrie 15, 2011

Eu vă invit să faceți, din curiozitate, o plimbare pe str. Varnița. Aici sunt clădiri doar pe o parte de drum, de cealaltă e Bâcul. Dar să fiți atent la numere - Varnița 2, apoi 10, apoi 2/1, apoi 8, apoi 6 s.a.m.d Nu stiu dacă înțelegeți noțiunea, dar colegii vă pot ajuta: noi ne shifruim

Valentin   Noiembrie 15, 2011

E exact așa...:)

Critic   Decembrie 21, 2011

in Romania totul e ideal, majoritatea au facut cele mai prestigioase facultati din europa, putinii care nu avut capacitati de a ajunge acolo, au facut 5 facultati in romania, toti vorbesc cite 7 limbi, tiganii miraculos s-au civilizat, i-au intrecut pe nemti si japonezi impreuna luati, manelele sunt interzise prin constitutie, in bucuresti a aparut soarele deoarece totul a devenit wireless si au disparut conglomeratele de cabluri, gunoiul e strins de gastarbeiterii din japonia, drumurile sunt facute de gastarbeiterii din germania, a da, limba romana e prima limba vorbita la toate intrunirile internationale de nivel inalt si e limba oficiala o organizatiilor internationale.... Respect romanii si vorbesc romana.... dar se gasesc mari gandoni si printre ei.

Doru   Ianuarie 20, 2012

Desigur, la lucrurile proaste ar trebui să spunem că-s bune pentru că suntem moldoveni, chinezi sau albanezi. Sunt la fel de critic şi faţă de ce văd în România sau în alte ţări şi n-am ascuns niciodată asta, inclusiv părerea mea extrem de proastă faţă de România. Şi apoi, textul are o metaforă, iar acea metaforă n-are nicidecum un substrat etnic.

Andrei   Ianuarie 19, 2013

Eu am mai întâlnit aşa situaţii în India, numai că acolo am fost avertizaţi să fim atenţi, că dacă ne evidenţiem ca şi culoare sau vestimentaţie, probabilitatea că vom fi amăgiţi este foarte mare.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...