Februarie 27, 2012

Alianta Intelegerilor Esuate

Două treimi dintre moldoveni consideră că nu trăim într-o ţară normală. Săptămîna trecută, normalul putea fi inventat în această ţară doar printr-o inversare imposibilă de locuri între cetăţeni şi politicieni.
 
Una din dimensiunile pe care se pot căuta diferenţe între naţiuni şi sisteme politice este şi ”distanţa faţă de putere”*. Dacă Geert Hofstede a vizitat sau nu mintea politicienilor noştri, cred că puteţi răspunde singuri după o săptămînă în care candidatul la preşedinţie a fost găsit la 7972.69 km de la Chişinău, tocmai în Bethesda, Maryland. Şi asta dacă o ţii doar în linie dreaptă pînă la computer-ul doamnei Veronica Bacalu de care depinde toată informaţia pe care noi muritorii de gînd o putem avea despre domnia sa; noroc că doamna în cauză mai face unele postări pe Facebook şi Odnoklassniki.
 
Cu tot respectul pentru cariera doamnei Veronica Bacalu, trebuie să ştie în ce ţară ar putea ateriza. În ţara în care politicienii aflaţi la putere, după 3 ani de căutări, propun ca la funcţia supremă în stat să ajungă o persoană care pleacă de la statutul de ilustră necunoscută în ţara sa. Despre cît de mult îşi doresc cetăţenii acestei ţări un preşedinte, cît se identifică cu el, cîte speranţe îşi pun ei în ”mămuca” ce le va rezolva toate problemele … nu cred că trebuie să vă conving după trei ani de ”urmează să vedem”, ”sunt şanse să”, ”trebuie să”. Dna. Bacalu, dincolo de cei mulţi ani petrecuţi în afara Rep. Moldova, va pleca la un astfel de drum cu un handicap greu de remontat într-un an şi jumătate. Şi apoi, oare cîte ţări din lumea asta îşi pun ca preşedinte o persoană a cărei notorietate cu indulgenţă atinge 1%? Gîndindu-se la acest demers de a propune un candidat la preşedinţie, oare dna. Bacalu consideră că Rep. Moldova e o ţară normală, că oamenii care au propus-o sunt normali sau măcar ”aproape” de cetăţenii ce i-au votat? Avînd în vedere elementele de mai sus şi intuind structura unei persoane cu realizările Dnei. Bacalu, mie unul venirea dînsei în Rep. Moldova, fie şi pentru funcţia supremă în stat, mi se pare extrem de puţin probabilă. 
 
În rest, ce-ar mai fi din această nouă săptămîna a înţelegerilor eşuate? Poate doar că, pentru a opri declinul PLDM, domnul Vlad Filat şi domnul Valeriu Streleţ s-au pus pe treabă şi au dat lecţii jurnaliştilor şi sociologilor care nu vorbesc despre realizările guvernării. Nu ştiu ce poziţie au luat jurnaliştii, dar eu mi-am însuşit lecţia şi pot face deja un exerciţiu de ”prezentare a lucrurilor dintr-o perspectivă pozitivă”: aşadar, 17% din cetăţeni încă nu s-au lămurit dacă ţara lor merge într-o direcţie bună sau greşită (pe cuvîntul meu de sociolog că asta este vestea bună; cei 61% care consideră că ţara merge în direcţie greşită, iar 22% în direcţie bună – ambele sunt veşti proaste).
 
Tot săptămîna trecută, poate domnul Ghimpu s-a lămurit că asta nu-i o ţară normală şi oricîte argumente găseşte pe o arie destul de îngustă, poziţia PL nu are cum să fie apreciată nici măcar de o parte consistentă a propriului electorat; proprii simpatizanţi e posibil să fi obosit după atîtea pilde relativ prosteşti (apropo de asta, ”asul în mînecă” o consider o metaforă aiuristic aleasă, nu e o virtute; este semnul trişatului, cel puţin la poker). Şi apoi, de ceva vreme, există o generaţie de politicieni de la care ne luăm periodic ”la revedere”:
·         5 aprilie 2009 – PPCD 3.04%, 29 iulie 2009 – PPCD 1.91%, Preşedinte Iurie Roşca
·         5 aprilie 2009 – MAE 1.01%, Preşedinte Veaceslav Untilă
·         5 aprilie 2009 – PDM 2.97%, Preşedinte Dumitru Diacov
·         28 noiembrie 2010 – AMN 2.05%, Preşedinte Serafim Urechean

Şi lista ar putea continua cu Vladimir Ţurcanu (Patidul Moldova Unită), Victor Stepaniuc etc. Domnul Diacov a înţeles rapid lecţia administrată cu bisturiul electoral; PL-ul domnului Ghimpu nu e departe de o situaţie similară, diferenţa este că PDM a înfiat un lider locomotivă, în vreme ce PL a făcut copii la vremea lor care din timp în timp aduc oxigenul necesar măcar la primăria din Chişinău. Cine ştie însă cînd aceşti fii mai mult sau mai puţin rătăciţi în politica noastră nu se vor decide că e timpul să gîndească doar cu creierul lor şi să renunţe la partidele uni, bi sau tri-cefale din care fac parte.
 
Dar, Dl. Ghimpu a făcut ceva bun fără discuţie în această perioadă: a ajutat ”partidul balama” al domnului Dodon să se poziţioneze într-un loc călduţ unde poate culisa şi spre stînga şi spre dreapta. Linia de demarcaţie între PCRM şi restul lumii s-a tras, iar pentru a trece dintr-o parte în altă, electorii probabil nu se vor mai grăbi atît de tare să crească un alt partid de dreapta pînă la 30%.
 
Să privim cu speranţă la următoarele înţelegeri de pe scena politică; pînă la urmă, ele se fac pe spatele nostru al tuturor. Să privim cu speranţă şi să apreciem guvernarea că şi luna asta vom lua salariu, pensie de la stat (iertaţi-mă, maxima nu-mi aparţine, dar într-o ţară anormală, după o lună de muncă, normalitatea unei retribuţii sau plata pensiei trebuie trecută la rubrica performanţă a guvernării). Probabil şi acesta este tot un raţionament care e menit să ne apropie de cei care ne conduc; nici extrema cealaltă, a unei apropieri excesive nu e de recomandat … aţi văzut ce a păţit vasul Concordia dintr-un simplu exces de prietenie. Vasul de croazieră deloc de lux ”Alianţa Înţelegerilor Eşuate” va fi nevoită însă să acosteze aproape de cetăţeni … curînd, foarte curînd.

Sursa: www.x-pert.md
 
*Nu în sensul distanţei măsurate metric. 

Tag-uri: alianta, presedinte

Igor   Februarie 27, 2012

O analiză destul de reuşită a lucrurilor, dl Petruţi. Nu faptul, că sunt susţinător şi votant al PL-ului, dar faptul că tot acest spectacol de prost gust, derulat în grabă, ba chiar în fugă, unde ni se bagă pe gât (mai bine zis Pl-ului) o candidatura la cel mai înalt post în stat, despre care nici o juma de parlamentari nu au ideie, iata asta e senzaţia, că ne au de proşti. Problema e, că electoratul nostru încă nu a ieşit din hibernarea sovietică şi votează pentru cei, ce le garantează sărbători de 9 mai şi 7 noiembrie, cu urale, fanfaronade, şi fără bătăi de cap. Nu stiu de ce cred, că toată târâşenia asta a fost bine organizată pentru a epuiza răbdările oamenilor, inclusiv şi al PL-ului, şi a-i pune în situaţia de a accepta orişice pentru a scapa de comunişti. Nu pot să înţeleg, cum s-au perindat pe alături candidaturi mult mai aproape de cuvântul "personalitate", care nu au primit măcar o apreciere de bun simţ din partea şefilor Alianţei, ca acum să vedem ipocrizia acestei înverşunate lustruiri. Asta şi mă deranjează, se vede clar, că se trişează la maxim şi, citisem un articol de pe curaj.net, unde autorul scria despre faptul, că această candidatură este un fel de şiretlic din aria schimbului de bani, când un şperţar doreşte să îţi bage la schimb 1 dolar in loc de o bancnota de 100, şi, în timp el, împreună cu cei din gaşcă tipă, gesticulează, si "grăbesc" schimbul, făcând o falsă trimitere la apariţia poliţiei. Am asistat la astfel de scene şi senzaţia, că în acest caz este o situaţie similară, nu mă lasă. Posibil să nu am dreptate...

Victor   Februarie 27, 2012

Am un respect deosebit faţa de D-ii Doru Petruţi,Igor Boţan si Dumitru Ciubaşenco care prin logica lor puternica se deosebesc de tot felul de experţi,comentatori si analisti politi

Doru sr.   Februarie 27, 2012

..."de ceva vreme, există o generaţie de politicieni de la care ne luăm periodic ”la revedere". E problema noastra daca ne mananca in periodic si vrem sa-i revedem,dar limba romana si cea moldoveneasca (fie vorba intre noi) au in comun si o alta forma de salut : ADIO !

cojocari.ro   Februarie 27, 2012

Domnu' Petruţi, scrieţi mult prea profund şi cu o ironie mult prea subtilă pentru Moldovioara noastră. Păcat de comentariile dumneavoastră... Oare ajung undeva? Oare se scarpină vreun moldovean la ceafă după ce citeşte acest blog şi scapă un "mdaaaaa"? Că să fie clar ce am vrut să zic... vroiam să spun că îmi place cum gândiţi. :)

Doru   Februarie 27, 2012

Vitalie, multumesc pentru aprecieri. Profesia ce mi-am ales-o ma obliga sa gindesc, iar acest lucru il pot face doar in modul in care eu cred ca pot genera plus-valoare in jurul meu. Cit despre finalitatea acestor materiale, pot sa iti marturisesc o motivatie foarte intima a existentei acestui blog - l-am facut pentru ca mama mea, de la sute de km sa imi vada emisiunile la care particip, sa citeasca ce gindesc, sa vada ca ma tin de promisiunea de a deveni "cineva", ca ma construiesc ca personalitate. E felul meu de a-i multumipentru ce mi-a daruit. Daca si altii, ca si tine, inteleg spre exemplu ca si ironia/umorul sunt forme inteligente de a sublinia niste realitati ... cu atit mai mult ma bucur. O tara se schimba prin vointa a citorva oameni ... care stiu sa citeasca, inteleg, problematizeaza; pe scurt, gindesc.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...