Iulie 25, 2012

Băsisme de sezon


Electori – mulţi, dar …

Pînă a discuta despre tot felul de artificii ”pontate” în Parlamentul României despre acest referendum, prima întrebare este cîţi alegători sunt de fapt în România (e vorba de cei vii)? Cum întrebările simple în partea asta de Europa atrag situaţii complicate, nici România nu face excepţie:
  • Recensămîntul din 2011, prelucrat preliminar, putea stabili cu exactitate numărul populaţiei din România şi a celor care locuiesc de mai mult timp în străinătate. Pentru ambele categorii, conform  Comunicatului Comisiei Centrale de Recensământ, există un grad ridicat de neînregistrare la recensămîntul din octombrie 2011 de circa 1 milion de persoane nerecenzate (bănuiesc că şi voi vă întrebaţi de ce i se mai spune recensămînt unei asemenea lucrări? Răbdare, vine şi Rep. Moldova cu al ei recensămînt în 2014). 
Populaţia stabilă a României Populaţia de peste 18 ani şi peste Pondere din populaţia stabilă Numărul persoanelor plecate pentru cel puţin 12 luni
Recensămînt 2002 21 681 mii 16 834 mii 77.6% 159 mii
Populaţie la 1 ianuarie 2011 21 414 mii 17 500 mii 81.7% 2 800 mii*
Recensămînt 2011 19 043 mii ??? ??? 910 mii
*Estimare Banca Mondială

  • Pentru Recensămîntul din 2011 putem discuta doar în termeni de presupuneri, deşi, la cît a costat, ar trebui să avem certitudini serioase. Să sperăm că datele, de la atîţia cîţi au fost recenzaţi, vor fi disponibile mai repede decît autostrăzile promise de fiecare guvernare. Aşadar, presupunem că populaţia stabilă a României este în jur de 20 000 mii locuitori, adică 19 043 mii recenzaţi plus încă 1 000 mii cei nerecenzaţi. Dintre aceştia, aproximativ 80% au drept de vot, adică au 18 ani şi peste = 16 000 mii! În acest caz, pentru validarea referendum-ului ar fi necesară o prezenţa de circa 8 000 mii cetăţeni (8 milioane).
  • Chiar dacă nu se ştiu prea multe despre modalitatea de gestionare a registrului populaţiei de la MAI, numărul de alegători la data de 9 iulie 2012 era de 18 300 mii (însemnînd persoane de 18 ani şi peste, cu drept de vot). Este cifra care va fi luată în considerare la referendumul din 29 iulie pentru stabilirea gradului de participare la alegeri şi a pragului de validare de jumătate +1 din numărul total de alegători din listele electorale, adică (18 308 612:2)+1=9 154 307 alegători.
  • Raportînd cei 9 154 307 alegători la cifra de circa 16 000 000 de 18 ani şi peste ce ar putea fi raportată în urma recensămîntului ca fiind populaţie existentă la ora actuală cu drept de vot în România, ar însemna o prezenţă de circa 57.2%. Dacă mai luăm în calcul ca cel puţin 2 milioane de români sunt plecaţi peste hotare şi aceştia nu prea votează, atunci, pentru validarea referendumului ar fi nevoie de o prezenţă de circa 65% din populaţia cu drept de vot prezentă în România.

Frica păzeşte bostănăria

  • Istoricul recent al participării la vot în România
Numărul total  al  alegatorilor înscrişi pe listele electorale permanente Numărul total  al  alegătorilor care s-au prezentat la urne Prezenţa la vot în % Observaţii
Alegeri prezidenţiale – 22 Noiembrie 2009 18 293277 9 946 748 54.37% 189 451 voturi exprimate în străinătate (1.9%)
Referendum privind trecerea la Parlamentul unicameral – 22 Noiembrie 2009 18 293 277 9 320 240 50.94% -
Referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu – 19 mai 2007 18 301 309 8 135 272 44.45% 75 027 voturi exprimate în străinătate (0.9%)
 
  • Sondaje
Sondajul INSOMAR din 2007 menţiona 77% dintre cetăţeni ce declarau că se vor prezenta la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu; faptic, s-au prezentat 44%. Chiar dacă această întrebare are un grad ridicat de dezirabilitate socială, merită reţinute cifrele. Să nu uităm că acelaşi sondaj a estimat corect că Băsescu va ieşi învingător fără probleme din acea bătălie politică.
Sondaj IMAS România din 5-7 iulie 2012, realizat telefonic: 79,8% dintre românii cu drept de vot intenționează să se prezinte la urne în cadrul referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Din cei care declară că se vor prezenta, 64% intenţionează să voteze PENTRU demiterea preşedintelui, iar 27% împotriva demiterii, în timp ce 9% erau indecişi.
Sondaj CURS din 11-16 iulie 2012, realizat faţă în faţă: 61% din electorat este hotărît să vină la referendum, 33% este procentul nehotărîţilor, iar 4% au spus că sigur nu vor merge să voteze. 66% dintre cei care vor merge la referendum pe 29 iulie vor vota PENTRU demiterea lui Traian Basescu.

  • Reprezentanţii PDL au înţeles probabil că, de această dată, cu un partid dezintegrat după alegerile locale, cu un preşedinte ce a reuşit o performanţă rară (să fie mai detestat decît Ceauşescu), soarta referendumului e greu de schimbat şi că singura carte ce mai poate fi jucată e cea a invalidării referendumului prin prisma prezenţei la vot şi a decredibilizării lui pe partea organizatorică. În consecinţă, decizia boicotului a devenit ieri strategie! Nu-i aşa că vă gîndiţi şi la PCRM-ul nostru şi al său boicot de la referendumul eşuat tocmai din acest motiv?  
Băsisme
Se pare că preşedintele Traian Băsescu n-a convins pe toată lumea că el n-are absolut nici o responsabilitate pentru evoluţia României din ultimii mulţi ani şi a ajuns din Raiul sondajelor în cele mai întunecoase cotloane, sfîrşind prin a fi mai detestat decît Ceauşescu. Pe mulţi nu miră evoluţia şi îi spun preşedintelui că ’a murit’ pe mîna mareşalilor Boc, Udrea, Videanu & Co. şi pe propria decizie de a nu fi un preşedinte al tuturor românilor (mie unul aici mi se pare încălcarea majoră a Constituţiei; e o situaţie pe care nici în al 12-lea ceas preşedintele Băsescu nu se ascunde să o declare. Întrebat recent dacă va alege un premier de la USL în cazul în care aceştia vor avea majoritatea la alegerile Parlamentare, desigur, în cazul în care rămîne preşedintele României, Traian Băsescu a spus clar şi răspicat că nu va face acest lucru. Păi, cum rămîne cu democraţia, cu voinţa majorităţii? Cum rămîne cu respectarea deciziilor Parlamentului în care USL va avea majoritatea?)
 
Şi acum? Conform spuselor lui Traian Băsescu – ”Românii pot da o lecţie clasei politice”.
Cum? Prin boicotarea unui proces democratic, prevăzut de Constituţie!?
 
Dintr-o mică cercetare efectuată după votul celor circa 10 mii de moldoveni pentru preşedintele Traian Băsescu, am înţeles că scrisorile de la Ambasadă de a veni la vot au ajuns în ramă, că ”Băsescu a fost singurul care ni s-a adresat nouă basarabenilor cu ’dragi români’”, că ”Băsescu a fost singurul care s-a desprins de lîngă Voronin şi a intrat cu pieptul în mulţime” şi alte motivaţii care în mediul analiştilor din România se cheamă ”băsisme”.
Ce a făcut concret preşedintele Băsescu pentru Rep. Moldova, ce a promis şi ce a realizat, dacă cei 5000 de studenţi moldoveni importaţi anual de România fac bine sau nu Rep. Moldova, dacă a fost şi dînsul implicat în votul pentru Vladimir Voronin decis prin cabinete în 2005 … sunt lucruri de prea mult conţinut pentru votanţii din Rep. Moldova.
 
Traian Băsescu poate fi atît de cinic şi să se întoarcă la Cotroceni chiar dacă votul îi va fi complet defavorabil, dar în urma unui referedum nevalidat din cauza prezenţei scăzute, românii fiind şi ei într-un democratic concediu în care numai de politică nu le este drag să audă.
Actuala putere de la Bucureşti va plăti probabil tribut şi proastei administrări a listelor electorale şi a prestaţiei năucitoare de cînd au dat lovitura în Parlament (să fim bine înţeleşi, pînă una alta, configuraţia din Parlamentul României nu e rodul voinţei populare, ci doar al unor migraţii de vot politic). Ponta şi ceata lui Piţigoi au reuşit performanţa de a se decredibiliza constant într-un timp record prin numirile de miniştri, prin declaraţii, prin Ctrl A + Ctrl C + Ctrl V etc. Ca şi cum asta n-ar fi fost de ajuns, au decredibilizat prin ordonanţă de urgenţă şi imaginea României în UE, probabil unul din cele mai jenante momente pe plan extern pentru România. Pînă şi occidentul care, să fim serioşi, nu-l (mai) avea mai deloc la inimă pe căpitanul vasului de apă demi-dulce a României, a fost nevoit să îi sară în apărare şi să îi aducă aminte dlui. Ponta că îl jenează deciziile Curţii Constituţionale.
 
Mai există şi varianta, tot mai puţin probabilă, ca Titanicul condus chiar de Băsescu să se scufunde în urma validării referendumului; doar asta pune capăt băsism-ului.
 

Tag-uri: alegeri, basescu, sondaje
TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...