Octombrie 11, 2012

Sandu, gardu’ şi sondaju’

Se pare că nu numai politicienii au darul de a da cu cornu’ în toate gardurile. Casa de sondaj IMAS şi-a făcut ”prieteni” chiar şi în rîndul jurnaliştilor sportivi, e drept, cu o cultură sociologică gen marca Ghimpu, Urechean sau alţii.
 
În ţara în care la Jurnalism prin anul II se învaţă care e diferenţa între elemente de cunoaştere comună (adică părerile formate strict pe baza experienţei proprii) şi cunoaşterea ştiinţifică, dl. Jurnalist (cred) Sandu Grecu ne anunţă pe blog că ”Personal nu cred în aceste cifre. Nu cred pentru că atâta timp cât transnistrenii nu au fost chestionaţi acest sondaj n-are niciun suport.”
http://sandugrecu.blogspot.com/2012/10/sondaje-cu-bucluc-sheriff-tiraspol.html
 
Iată şi sondajul la care face trimitere, sondaj realizat de IMAS în perioada 16 august-2 Septembrie 2012, eşantion naţional, 1111 respondenţi 18+, eroare maximă de eşantionare ±3.0%, pe ‘malul drept’, excluzind Transnistria.

Care Doamne Dumnezeu pot fi motivele pentru care să spui că un sondaj realizat în dreapta Nistrului nu are nici un suport? Că ar fi fost drăguţ, interesant şi util să avem şi părerea transnistrenilor, nimeni nu contestă asta. Dar de ce aceste date nu pot fi analizate, interpretate ţinînd cont de faptul că s-au măsurat pe o anumită arie geografică? Atît timp cît casa de sondaj IMAS a fost onestă şi a prezentat unde, cînd şi pe ce volum a realizat sondajul, nu e totuşi o informaţie ce merită o oarecare atenţie?
Cum vă spuneam ... e mai simplu să dai cu cornu’ în gard şi să conteşti produsul sociologic decît să întrebi mai întîi pe cei care l-au realizat, spre exemplu, ce părere au. Cam ăsta e şi reflexul majorităţii politicienilor cînd se uită la cifre de sondaj.
 
Şi acum un calcul: ponderea populaţiei din Transnistria este de aproximativ 15%. Daca am fi adaugat aprox. 150 de chestionare cu respondenţi din Transnistria şi dacă TOŢI (inclusiv femeile participante la sondaj) ar fi nominalizat doar formaţia Sheriff Tiraspol, aceştia tot nu ar fi putut depăşi ponderea înregistrată de echipa Zimbru Chişinău la nivelul ”întregii” Republici Moldova. În consecinţă, ce scrieţi în articolul de pe blog este eronat complet şi nu sunt nici măcar şanse de ordin statistic ca Sheriff să strîngă atîtea voturi în sondaje din simplu motiv că acolo trăieşte doar 15% din populaţie (dacă nu chiar mult mai puţin, dată fiind şi nivelul lor ridicat de migraţie).
 
Vă invit respectos să vizitaţi cele 82 de localităţi în care sondajul a fost derulat şi măcar să salutaţi pe cei 1111 respondenţi intervievaţi. Vă veţi convinge măcar de faptul că sondajul a fost unul naţional (şi nu doar pe Chişinău) şi că ţara asta mai are şi alte garduri.
 
Cît despre sfaturi despre cum IMAS să realizeze sondaje, nu vă pot promite că le pot lua în calcul atît timp cît expertiza dvs. aţi proptit-o într-un gard (de stadion bănuiesc, pentru că cunoaşteţi foarte bine fotbalul moldovenesc). Eu pot să vă spun că nu cunosc fotbalul moldovenesc, dar după acest sondaj, realizat în dreapta Nistrului, pot spune că am început să ştim cîte ceva nu despre fotbal, ci despre suporterii acestui sport.
 
Şi îmi permit şi eu un sfat. Puteţi face dvs. cîte vox populi doriţi: pe stadioane, pe garduri, pe scara blocului etc. IMAS se ocupă de sondaje. REPREZENTATIVE!
 
Notă: reprezentativitatea se analizează în funcţie de caseta tehnică a fiecărui sondaj.  

Tag-uri:

Дима   Octombrie 11, 2012

Опрос надо назвать "Самая популярная команда в Кишиневе". Бред, а не опрос. Без опроса в Приднестровье этот опрос не стоит и яйца выеденного.

Doru   Octombrie 12, 2012

Reprezentativitatea sondajului trebuie raportata si la aria de investigare. Nimeni nu a afirmat ca datele vizeaza si cetatenii Transnistriei. Cind vom avea posibilitatea desfasurarii unui sondaj pe aceasta tema si in Transnistria, datele vor fi comunicate. Restul aprecierilor pe care le faceti nu au fundament tehnic.

Garaba Veaceslav   Octombrie 11, 2012

La urmatorul sondaj va rugam,p\u mai multa claritate, intrebarea despre fotbal s-o puneti altfel altefel,si anume :" De cite ori pe luna priviti un meci de fotbal,si din campionatul carei tari face parte acest meci ?".Mercsi anticipat.

Sandu   Octombrie 14, 2012

http://sandugrecu.blogspot.com/2012/10/raspuns-pentru-doru-amator-de-garduri.html

Doru   Octombrie 23, 2012

Sandule, faci confuzii mari! Materialul meu a fost despre sociologie si nu despre fotbal. Despre alte lucruri de care efectiv habar nu ai, chiar n-ar fi bine sa vorbesti. Uite citeva: interpretarea marjei de eroare, trecutul meu (lucram in RM cind am fost solicitat sa conduc compania IMAS din Romania, si nu invers). Cit despre respectul pe care il am eu fata de RM si oamenii de aici, cum am construit in jurul meu ... mai intii e bine sa te informezi si apoi sa iti exprimi eventual o parere. Ce zici?

Doru   Octombrie 23, 2012

Si inca ceva, tot cam de bun-simt. N-ar fi rau ca pe blogul tau sa permiti si postarile care expun contra-argumente la ce scrii tu. (Eu nu mi-am regasit postarile pe blogul tau, dar multumesc macar ca ai pus link-uri catre blogul meu).

Doru   Octombrie 23, 2012

http://sandugrecu.blogspot.com/2012/10/inca-o-boacana-marca-doru.html ... Mare e gradina Domnului! Sandule, Olimpiada de la Londra s-a desfasurat in perioada 27 iulie-12 august 2012. Iata si datele de realizare a sondajului la care faci trimitere: Sondaj IMAS 16 august-2 Septembrie 2012, eşantion naţional, 1111 respondenţi 18+, eroare maximă de eşantionare ±3.0%.

Valeriu Lungu   Octombrie 16, 2012

Sunt deacord ca Zimbru este cea mai iubita ecipa de pe intreg teritoriul R. Moldova, chiar si-n satele moldovenesti din stinga Nistrului sunt multi suporteri ai acestei echipe.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...