Noiembrie 14, 2012

Conferinţa dedicată Zilei Profesionale a Sociologului - Discursul lui Doru Petruţi, Director IMAS

Stimaţi reprezentanţi ai mediului academic,
Stimaţi colegi,
Doamnelor şi Domnilor invitaţi,
 
Companiile sociologice din RM sunt tinere şi cu toate acestea ce multe se pot spune despre ele după numai 5-10 ani de activitate. 83% dintre dvs. ştiu la ce s-au gîndit prima data. Eu însă o sa va spun şi altceva despre companiile sociologice:
· Au dezvoltat rapid toate metodele de culegere a datelor: faţă în faţă, prin intermediul calculatoarelor portabile, cercetări calitative, cercetări on-line, sondaje telefonice, etc.
·  Au standarde de lucru care rivalizează cu orice companie de cercetare internaţională
· Au realizat cercetări ce au reuşit să pună Republica Moldova pe harta Europei: studii realizate pentru BERD, Banca Mondiala, Consiliul Europei, UNICEF şi alţii
·  Au stabilit colaborări cu multe universităţi din lume care-şi efectuează studiile studenţilor masteranzi şi doctoranzi apelînd la expertiza noastră
·  Nu cred că mai exista vreun domeniu de cercetare în care companiile locale să nu poată răspunde metodologic, organizatoric, logistic etc.
 
Şi e bine să ştiţi că companiile internaţionale au avut la dispoziţie zeci de ani în care să realizeze o astfel de evoluţie, iar companiile din Rep. Moldova au făcut aceşti paşi într-un număr mic de ani. Ca şi în alte situaţii, imaginea companiilor sociologice din Republica Moldova pe plan extern e mai bună decît imaginea pe plan intern; în general, Moldova de multe ori se vede mai bine din afara ţarii decît din interior şi asta o resimţim şi noi cei din branşă.
 
Desigur, mai este şi situaţia cînd Moldova nu se vede deloc şi cînd suntem nevoiţi să explicăm clienţilor străini să nu ne confunde cu Macedonia, Mongolia sau alte ţări; şi mai rău e cînd nu ne pot confunda cu nimeni şi nu ştiu nimic despre capacităţile pe care şi Republica Moldova le are pe acest domeniu.
 
Despre tipurile de studii şi utilitatea lor poate vorbi întreaga industrie a publicităţii ce se bazează pe studiile sociologice de audienţă, ar putea vorbi toţi cei care au nevoie de a diagnostica societatea pe diverse probleme sociale. Studiile de piaţă sunt probabil cele mai frecvente în portofoliul de cercetări efectuate de companiile sociologice şi, din raţiuni ce ţin de confidenţialitate, cele mai puţin vizibile. Cu toate acestea NOI ştim şi vedem produse de succes pe piaţă ce folosesc brandul sau sloganul testat de noi, vedem produse al căror preţ a fost stabilit în urma cercetărilor, vedem bănci, companii de telefonie mobilă, producători şi mulţi alţii care se bazează pe expertiza cercetărilor şi asta le aduce succes pe piaţă.
 
În urma multor cercetări, Moldova a căutat o ”Moldova fără sărăcie”, după care a zis că e mai bine să se reorienteze spre ”O nouă lume a comunicării”; a căutat ”Respect, bunăstare, progres” şi uneori a avut puterea de a şopti ”Am cu ce”! Moldova încă îşi caută forţa de a accepta ”E-guvernul tău”. Dar, ducă-se toate, oricum ”Cineva te iubeşte!”, nu-i aşa?
 
Trebuie să ne gîndim şi la viitor. Ştiu că mulţi dintre noi predau pentru cîteva sute de lei lunar cursuri capitale, extrem de dificile la Facultatea de Sociologie. Ştiu că unii dintre noi îşi oferă sprijinul studenţilor pentru a realiza teze de licenţă; companiile pun la dispoziţia studenţilor dotările necesare realizării studiilor sau acceptă pe propria cheltuială să desfăşoare programe de instruire pentru studenţii şi absolvenţii de Sociologie. Poate asta e puţin, dar e un puţin extrem de necesar pentru calitatea acestui tip de expertiză pe viitor!
 
Despre IMAS şi activitatea mea, cred că cel mai bine este să vorbească alţii. Aş adăuga doar o mică nuanţă, dacă se poate: să vorbească în cunoştinţă de cauză!
 
În loc să vă spun ce grozavi, deştepţi şi frumoşi suntem, ce multe pot fi realizate prin muncă onestă, pasiune şi pricepere – lucruri pe care le puteţi oricînd consulta pe site-ul nostru, voi da citire unui pasaj:
”Am apreciat mereu la adevăraţii profesionişti non-patetismul şi îndărătnicia molcomă cu care îşi fac cinstit datoria. Sunt convins că niciodată nu şi-au scos şi nu îşi vor scoate vreodată la mezat conştiinţa şi reputaţia profesională” – Vasile Botnaru, Jurnalist, Şeful biroului Radio Europa Liberă de la Chişinău.
 
Toată această muncă o facem pentru că ştim cît este de important să vă bazaţi deciziile dvs. pe date de încredere. Ştim că de munca noastră depind deciziile dvs. IMAS, şi eu personal, vă putem promite doar atît: că am gravat în noi cuvintele dlui. Vasile Botnaru şi că le vom purta cu noi!
 
Vă mulţumesc!

Artiom   Noiembrie 14, 2012

Cel mai bun discurs din cele rostinte la inaugurare. Si forma si continutul sunt la nivel. Exemplu de urmat si pentru ceilalti..

Anastasia   Noiembrie 14, 2012

Doru, bravo si ma bucur ca avem printre noi un profesionist in domeniu!!!

Alex   Noiembrie 27, 2012

Super !!! Specialist in domeniu !!! Dumnezeu sa te binecuvinteze !!! Mult succes, la mai mult si la mai mare !!!

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...