Ianuarie 26, 2013

La sfîrșit de săptămână cu Europa Liberă și Valentina Ursu.

Sursa: Radio Europa LiberaRomânul Doru Petruţi a fost printre primii care a început o afacere în domeniul cercetărilor de piaţă şi sondajelor de opinie în Republica Moldova. Acum o săptămână, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje Doru Petruţi a devenit şi cetăţean al Republicii Moldova.

Doru Petruţi: „Aşa că voi vorbi din perspectiva unui cetăţean cu dublă cetăţenie. Trăiesc practic ambele realităţi concomitent.”

Europa Liberă: Cu ce mesaj ar putea să ajungă la Chişinău şeful statului român?

Doru Petruţi: „Preşedintele Băsescu dă dovadă de consecvenţă în relaţia cu Republica Moldova şi răspunde, până la urmă, unei invitaţii, unui gest de amiciţie, de prietenie din partea preşedintelui Timofti.”

Europa Liberă: Exact aşa a procedat şi în trecut, când venea la invitaţia fostului preşedinte Vladimir Voronin?

​​Doru Petruţi: „Atunci lucrurile erau un pic mai nuanţate. Există o dimensiune de politică externă. Şi aicea m-e greu să separ lucrurile în ceea ce priveşte politica dusă de preşedintele Băsescu: cât e politică ce ţine de stat şi de forţe politice – care să-i fi sprijinit acţiunile – şi cât e dorinţă personală şi implicare la nivel, mai degrabă, individual. Dacă e să analizăm foarte pe scurt evoluţia din Parlamentul României, pe parcursul mandatelor PDL, nu putem spune că au fost iniţiative legislative extraordinare legate de Republica Moldova, nu au fost declaraţii politice, n-a fost un curent de opinie neapărat favorabile Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi cum se explică acest lucru?

Doru Petruţi: „Să nu înţelegem prin aceasta că România nu a susţinut Republica Moldova. Să nu uităm de bursele care au fost şi vor fi acordate. Să nu uităm de ajutoarele cu ocazia inundaţiilor, cărţile care au venit în permanenţă aicea şi multe alte programe implementate.”

Europa Liberă: Mai nou şi o biserică din lemn, care a fost adusă la Soroca.

Doru Petruţi: „Exact. Dar, una peste alta, aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova, legate de sprijinul oferit de România, aşteptările lor au fost şi vor fi în continuare foarte ridicate. Drept dovadă e şi votul înregistrat la alegerile parlamentare, când am văzut, încă o dată, exprimată dorinţa ca ei să fie reprezentaţi în Parlamentul din România şi cineva să le reprezinte interesele în Parlamentul din România. Pe lângă partea aceasta de politică externă, am văzut, de multe ori, din partea preşedintelui Băsescu, declaraţii din care a respirat dorinţa de a face dreptate, dintr-o perspectivă istorică. Am văzut foarte multă emoţie şi implicare la nivel personal.”

Europa Liberă: Sunt declaraţii sentimentale care, într-un fel, justifică aceste emoţii?

​​Doru Petruţi: „Se justifică. Dar cred că abordarea aceasta individuală sau personală a dus câteodată la transformarea Republicii Moldova şi a unui teren de confruntare a ideilor Rusiei şi ideilor României. Şi nu ştiu cât bine a făcut lucrul acesta pentru Republica Moldova. De altfel, vedem indirect lucrul acesta măsurat prin sondajele de opinie, unde, la întrebarea „cine ne vrea binele şi cine ne vrea răul”, întotdeauna în top a condus Rusia, chiar destul de detaşat.”

Europa Liberă: Şi de ce România niciodată n-a condus în top? Să înţelegem că Bucureştiul nu i-a vrut binele Republicii Moldova?

Doru Petruţi: „Ba da. Dar avem douăzeci de ani de istorie în care influenţa Rusiei – trebuie s-o recunoaştem – şi în media, şi la capitolul limbă, şi în mediul de afaceri a fost o  influenţă...”

Europa Liberă: Dominantă.

Doru Petruţi: „Importantă şi care încă se va resimţi. Eu aş privi vizita preşedintelui Băsescu şi dintr-o altă perspectivă, chiar dacă preşedintele acuma nu mai are mecanismele pe care le avea, înainte de alegerile parlamentare. Eu cred că e vorba şi despre o datorie morală (de ce nu?) pe care preşedintele o are pentru Republica Moldova. Traian Băsescu a pierdut alegerile în România şi, de fapt, diaspora a fost cea care a răsturnat...”

Europa Liberă: L-a menţinut în fotoliu.

Doru Petruţi: „Cu zece mii de voturi, dacă nu mă înşel, obţinute în…”

Europa Liberă: Republica Moldova.

​​Doru Petruţi: „În Republica Moldova. Plus de aceasta, am văzut la dânsul o comunicare pe palierul acesta afectiv. Noi am făcut o mică cercetare, după alegerile care i-au adus victoria preşedintelui Traian Băsescu. Şi a fost foarte interesant acel moment, pentru că drept motivaţie din partea publicului a fost: „Păi, Traian Băsescu a fost singurul care ni s-a adresat cu expresia: „Dragi români; e singurul care s-a desprins de lângă preşedintele Voronin din coloană şi a intrat cu pieptul în mulţime”. E până la urmă proiectul lui de...”

Europa Liberă: De suflet.

Doru Petruţi: „De suflet. Şi eu cred că aicea preşedintele Băsescu a fost întotdeauna sincer şi poate câteodată chiar mai implicat, decât ar fi trebuit pentru un oficial de rang înalt, din punct de vedere emoţional. Cred că întotdeauna a simţit un soi de compasiune, de înţelegere pentru soarta pe care o au oamenii de aici, un soi de compasiune şi de empatie pentru sfera de influenţă, care domină încă în Republica Moldova şi oamenii de aici, sferă de influenţă din care şi România a ieşit cu mare greutate şi cu mari eforturi.”

Europa Liberă: De ce dimensiunea economică e atât de slab explorată? Ambele state sunt sărace? Nu ar exista domenii unde ar putea să se intensifice această cooperare economică?

Doru Petruţi: „Cooperarea economică se poate menţine şi se poate încuraja, numai că ea are nevoie, în primul rând, de fixarea unui cadru.”

Europa Liberă: Cadrul legal există.

​​Doru Petruţi: „Cadru legal există. Numai că nu există un cadru european comun. Şi cred că acesta e un alt scop pe care vizita preşedintelui Băsescu va puncta pe această dimensiune, pentru menţinerea şi continuarea acestui vector european, pentru consolidarea chiar şi acestor legături economice între România şi Republica Moldova. Dar pentru aceasta trebuie multă răbdare, trebuie bune intenţii de ambele părţi, trebuie transparenţă, trebuie sprijin reciproc.”

Europa Liberă: Se zice că chiar ar lipsi şi încrederea între parteneri, la nivel de reprezentanţi ai mediului de afaceri. Nu sunt investiţii atât de multe româneşti în Republica Moldova. Au existat întreprinderi mixte moldo-române foarte multe, au dat faliment.

Doru Petruţi: „Vorbim de contexte diferite. România a avut o evoluţie pe partea economică şi pe mediul de business foarte aparte faţă de Republica Moldova, începând cu 2007.”

Europa Liberă: După aderarea României la UE.

Doru Petruţi: „E vorba de standarde, e vorba de foarte multe reglementări care au dat o altă dinamică, o altă credibilitate mediului de afaceri din România, lucruri despre care deocamdată nu putem vorbi în Republica Moldova. Vorbim de nivele de corupţie destul de diferite. Vorbim de o funcţionalitate a sistemului de justiţie diferită. 
Suntem apropiaţi, avem o istorie comună, însă sunt şi lucruri pe care trebuie să constatăm că sunt diferite.
Cine face investiţii, mai ales, de amploare, ia toate lucrurile acestea în calcul, în momentul în care decide să investească într-o ţară ca Republica Moldova. Suntem apropiaţi, avem o istorie comună, însă sunt şi lucruri pe care trebuie să constatăm că sunt diferite. Eu m-aş întoarce un pic şi la momentul 2005, şi aicea cred că preşedintele Băsescu are tot un soi de datorie sau un soi de răspuns, un soi de susţinere pe care o va arăta acuma. Nu ştiu cât de mulţumit e preşedintele României cu opţiunile de ordin politic pe care le-a făcut la momentul 2005, în privinţa puterii de la Chişinău, de după alegerile din 2005.”

Europa Liberă: El vrea să-şi ispăşească totuşi vina, păcatul?

Doru Petruţi: „Nu ştiu. Cred că au fost nişte opţiuni pe care fiecare om politic le ia, la un moment dat.”

Europa Liberă: De conjunctură.

​​Doru Petruţi: „A avut probabil nişte aşteptări care poate nu s-au confirmat. Lucrurile sunt nuanţate. Odată cu 2009, cred că relaţia Republica Moldova-România s-a normalizat, a intrat pe un alt făgaş de comunicare. Nu cred că preşedintele României a avut vreodată preferaţi în cadrul AIE, i-a tratat pe toţi în mod egal, încurajând. Şi cred că a susţinut destul de mult poziţia Republicii Moldova, la nivel european şi acest vector european. Poate ar fi chiar un moment foarte interesant şi foarte potrivit ca preşedintele României să împărtăşească puţin din experienţa vastă pe care o are pe domeniul politic, chiar acum, chiar în această vizită. Pentru că nimereşte într-un moment foarte delicat al Republicii Moldova, după un început de an mult mai furtunos decât ne aşteptam. Să împărtăşească atât din succesele, cât şi din insuccesele politice pe care le-a avut în România. Şi poate clasa politică de la Chişinău va învăţa câte ceva din aceasta...”

Europa Liberă: În perspectivă, ce ar putea şi ar trebui să se întâmple ca această cooperare moldo-română să fie una de invidiat, la modul sănătos?

Doru Petruţi: „Cred că e vorba de răbdare, înţelepciune şi o abordare foarte constructivă în care să se înţeleagă că Republica Moldova se află într-un context specific şi ca poziţie geografică, şi cu foarte multe probleme pe care le-a susţinut, şi cu instituţii care funcţionează atât cât pot ele, la acest moment, şi cu orgolii politice, şi cu politicieni, şi cu o democraţie tânără de doar câţiva ani. Sunt lucruri pe care cred că ambele ţări le au de învăţat. Sunt lucruri care nu se pot evita. Drumul european al Republicii Moldova trece pe la Bucureşti, trece prin România.”

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...