Martie 01, 2013

Trei spre ... 13

În România, în ultimii 20 de ani, nici un Premier nu a reuşit să aibă un traseu politic de succes, de exemplu să ajungă Preşedinte. Aţi mai auzit ceva despre Emil Boc? Dar despre Mihai Răzvan Ungureanu?
 
Atacul fatidic al Premierului Filat a plecat de la un scenariu brevetat: creăm suspansul şi captăm atenţia publică pentru 24 de ore, lăsăm totul la foc mic şi, desigur, nu discutăm cu partnerii consiliului de alianţă.

Pe parcursul ultimilor 3-4 ani, poziţia de Premier a însemnat asumarea publică a responsabilităţii şi, implicit, atragerea simpatiilor electoratului de dreapta. În condiţiile astea, e greu de înţeles cum ”vaca ce dă lapte/scor electoral” e scoasă la alergat prin vînt şi ploaie şi e hrănită neglijent prin comenzi telefonice.

Iureşul public de pe 13, ora 13, a generat contra-atacuri (dosariada) pe măsură din partea PDM, discursuri din partea neaoşului Ghimpu împotriva Premierului, o moţiune a fostului membru PLDM – Mihai Godea şi un joc dublu (la cotitură) din partea PCRM. Peste toate, presiunea şi răceala donatorilor externi.

În actualul context politic, cu o prestaţie guvernamentală ce a înecat aşteptările populaţiei precum Titanicul, este un non-sens să propui acelaşi nume de premier într-un ipotetic AIE 3. Plahotniuc a fost coborît din prezidiul Parlamentului în urma avalanşei declanşate de Premier şi a aterizat în Parlament. Dar Premierul unde să aterizeze!? În vreun post de viitor ministru!? Pe strada Bucureşti, la preşedinţia PLDM!?

Riscul de a părăsi politica mare în urma unei demiteri este semificativ; după un astfel de eveniment, scăderea de credibilitate e inevitabilă, iar vizibilitatea va urma aceeaşi traiectorie. Ca şi în cazul clinciurilor din trecut dintre cei doi Vlazi, e plauzibil să credem şi acum că scorurile PLDM şi PDM scad concomitent, dar inegal. Stricăciunile în cele două curţi sunt de calibru diferit.

Reţineţi acest 13 februarie. Ar putea fi începutul sfîrşitului celui mai de succes politician pe care Rep. Moldova a reuşit să îl producă după dominaţia PCRM. Va trage după el un partid ce se dezintegrează ceva mai lent decît PDL-ul din România.

Premierul Filat a ştiut ce pune într-o parte a cîntarului pe 13 februarie. Acum, probabil înţelege că echilibrul e tot mai greu de atins după o contra-performanţă notorie. Ca nimeni altul, Filat a reuşit să ofere PCRM-ului şansa furtunii perfecte – votul de marţi din Parlament. Atunci se va vota soarta AIE, a Guvernului, a viitorului său politic şi mare parte din viitorul PLDM.

Pentru cei care nu au mai auzit mare lucru după demiterea lor ... Premierul Boc a ajuns Primar de Cluj, iar Premierul MRU a devenit Preşedintele unui partid marginal, Forţa Civică, ce a obţinut 1 mandat de senator şi 3 mandate de deputat în Parlamentul României.

La vremea lui, fiecare Premier s-a crezut un rege. După ce jocul de şah se termină, regele şi pionii cad în aceeaşi cutie! 

Tag-uri: aie, filat

Valeriu Mocanu   Martie 01, 2013

Sunt intru totul de acord cu cele expuse de dl. D.Petruti. Vlad Filat s-a crezut insusi Dumnezeu si a supraapreciat excesiv importanta propriului EU, provocand stricaciuni imense si paguboase pentru viitorul european al tarisoarei noastre. Unde e mintea cea de pe urma?

liosa   Martie 01, 2013

Se pare că Plohiș își mărește cheltuielile de PR... Petruți trebuie să se fi vândut scump.... plus promisiuni de 4 sondaje pe lună la rublika tv.

Doru   Martie 01, 2013

IMAS deruleaza sondaje pentru orice beneficiar, indiferent de nume. Spre exemplu, pe linga Publika TV, printre comanditari se numara si Pro TV, Moldova 1, Jurnal TV. Acum ce veti spune? Ca 'ne-au cumparat si fratii Topa'? La capitolul partide politice, IMAS a lucrat pentru toate partidele mari din RM care au solicitat astfel de servicii (PCRM, PLDM, PDM, PL). Incercati sa faceti distinctie intre un material de analiza si propaganda, PR sau materiale scrise de vreun partid. Spre deosebire de alti analisti, eu imi permit sa spun public ce gindesc pe baza unor analize, care au si cercetari in spate. Daca aveti contra argumente si analize cu argumentari mai reusite, le citesc cu placere. Pe marginea santului insa, nu imi permit sa stau de vorba cu dvs.

vasile   Martie 01, 2013

Stranie sinteza. Oare ce o sa comenteze dl Petruti dupa ziua de marti, deoarece cele expuse mai sus nici pe aproape nu se vor realiza. Mai mult ca atat PD-ul este pus in situatia de sinucidere la moment si PCRM-ul eau prins pe un picior gresit si anume pe dl "razgandila".

Doru   Martie 02, 2013

Daca dvs. vedeti undeva in aceasta analiza mentionat ca marti se va da un anumit verdict, va rog sa imi spuneti si mie. Am subliniat ca marti va fi un vot in Parlament, iar cel aflat in prim-plan este premierul si partidul pe care il conduce. La capitolul efecte ale actualului context politic, nu este nimic batut in cuie. Orice actor politic poate adopta noi masuri, noi strategii si "sa schimbe" viitorul. Cind alti actori politici vor fi in prim-plan, voi face o analiza si asupra lor. Cu referire la PDM, va dau partial dreptate: nici ei nu sunt intr-o pozitie grozava si vor plati un tribut pentru faptul ca in majoritatea situatiilor politice ei sunt cei care doar reactioneaza la situatiile generate de altii. In politica trebuie sa ai si initiativa, sa mai si risti cind e cazul.

Doru   Martie 02, 2013

Analizele nu au rodul de a da verdicte cu caracter de adevar absolut. Nu au nicidecum pretentia de a prezice viitorul, ci de estima un POSIBIL impact. Perspectiva din care se fac analizele este si ea de luat in calcul: eu combin perspectiva sociologica (bazata pe studii) si cea de analiza politica. Fara indoiala, nu este o abordare exhaustiva. Analizele incearca sa puna in valoare experiente similare si modul in care s-au incheiat ele, enumera o serie de evenimente, incearca sa evalueze impactul in rindul alegatorilor pe termen mediu etc. Acordati atentie limbajului: riscul de a parasi politica, e plauzibil sa credem, ar putea fi etc. Continutul analizelor se va schimba cu siguranta in functie de actiunile ce vor urma.

Vlad   Martie 02, 2013

Bună seara dle. Petruți. În eventualitatea unor alegeri parlamentare, credeți că comuniștii vor obține majoritatea? p.s. mulți spun ca acest lucru este imposibil ,din considerentul că PCRM a pierdut Găgăuzia în favoarea PD-ului... însă să nu uităm, că de multe ori oamenii votează pt un partid anume, dar nu pt anumite persoane...în asemenea mod, eu cred că e puțin probabil ca PDM-ul să obțină rezultate similare ca ale PCRM-ului în Găgăuzia.

Doru   Martie 03, 2013

Vlad, nu ma pot pronunta asupra rezultatelor de la viitoarele alegeri. Pot contura unele analize in momentul in care am ceva date pe care sa ma bazez; de citeva luni nu se fac sondaje politice fata in fata deoarece evenimentele politice schimba perceptiile populatiei cu o dinamica foarte ridicata.

angela   Martie 02, 2013

Premierul Boc a ajuns Primar de Cluj, iar Premierul MRU a devenit Preşedintele unui partid marginal, Forţa Civică ...Iar premierul Nastase a aterizat in inchisoare.

Doru   Martie 03, 2013

Angela, foarte buna observatie, multumesc pentru completare.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...