Aprilie 09, 2013

10 pentru IMAS

Oglinda sondajelor întoarsă către politicieni a generat întotdeauna reacţii bolnăvicioase din partea lor. Aceeaşi oglindă, întoarsă de data asta către populaţie, a generat indigestie multor cetăţeni nemulţumiţi de fapt de portretul colectiv din care şi ei fac parte. Ca să fie ”ca la Moldova”, avem şi o premieră: dl. Preşedinte Vladimir Voronin, unul din cîştigători, s-a supărat (pe populaţie) pentru premiu.
 
Cîştigătorii galei sunt cei care au confirmat în timp. Din acest punct de vedere, rămînem ancoraţi în trecut, ne căutăm reperele ce ne dau siguranţă. Pentru că prezentul şi viitorul e mai incert ca niciodată. Alegem mai degrabă un tren lent, care ştim sigur unde ne duce, chiar dacă destinaţia nu ne convine. Nu prezenţa celor în vîrstă este problema aici; am tot respectul pentru toţi cei care au fost nominalizaţi. Lipsa tinerilor din primii 100, teama de a investi încrederea în ei, asta e dureros. Şi, dacă nu e şi asta prea dureros, încercaţi să estimaţi dacă dl. Volontir ar fi fost cîştigător fără expunerea mediatică a situaţiei prin care trece!?
 
Nu vă repeziţi să schimbaţi elitele! Mai e o cale. Grea, de durată, ce presupune efort din partea tuturor. Investiţi în valori, în educaţie şi gîndire sănătoasă. Deocamdată, criteriile după care oamenii au făcut nominalizările pun accent pe lucruri înnăscute şi nu dobîndite, pe rezultate şi nu pe drumul pînă la ele. Ne scăldăm în lucruri de suprafaţă, ce ţin de formă, de imagine şi mult prea puţin de conţinut, de performanţă, de efortul individual, de munca constantă. Vă mai cer un exerciţiu: cum va arăta clasamentul criteriilor în varianta în care în lista de răspunsuri vom introduce norocul, relaţiile, banii!?
 
Am avut şi eu mirările mele cu referire la procentele înregistrate. Am fost convins de validitatea acestui produs sociologic cînd am ajuns la brandurile alese de moldoveni: mîncare, băutură şi veselie. Uitaţi-vă şi la vîrsta brandurilor nominalizate.    
 
Atît de discutata categorie a oamenilor de afaceri a fost cîştigată de dl. Oleg Voronin de pe locul 3 (cu doar 5.8%) şi asta după ce mentalul colectiv a scos din nou la lumină percepţia că ’politica înseamnă afaceri, îmbogăţire subită şi ilicită’. Publika TV a anunţat că Vlad Filat şi Vlat Plahotniuc au fost descalificaţi la această categorie. Pentru cîştigător, înclin să cred că e vorba mai degrabă de notorietate şi nu de o promovare coerentă a oamenilor de afaceri. Cîţi dintre ei urmează exemplul dlui. Ion Ţiriac să spună că au 10 companii, 5000 de angajaţi care iau salarii în fiecare lună? Avem vreo televiziune de business sau abundă emisiunile economice în Rep. Moldova?
 
Rolurile în acest proiect nu au fost clar înţelese şi asta e şi vina celor implicaţi, inclusiv a mea. Publika TV este beneficiara acestui proiect, concepţia îi aparţine. IMAS a fost răspunzătoare doar de realizarea sondajului; nu eu sau Publika TV au decis cîştigătorii, ci participanţii la sondaj. Publika TV este cea care a decis organizarea galei şi desfăşurarea ei la data de 7 Aprilie. Mulţi mi-au reproşat că trebuia să condiţionez Publika TV pentru ca aceste rezultate să nu fie difuzate pe 7 Aprilie. Din punctul meu de vedere, fiecare beneficiar e liber să facă ce doreşte cu datele şi să le publice atunci cînd doreşte, atît timp cît datele publicate sunt cele obţinute în urma cercetării. Regret, dar nu am o astfel de putere pentru a condiţiona la acest mod Publika TV, Pro TV, Orange, Moldova-Agroindbank şi mulţi alţi beneficiari IMAS.  
 
Suntem dezbinaţi şi dispersaţi valoric. Rezultatele cumulate la fiecare categorie sunt extrem de împrăştiate; foarte multe personalităţi acumulînd între 1% şi 2%. Nu există nici măcar un cîştigător care să fi întrunit o treime din opţiunile publicului.
 
Cu o consecvenţă demnă de invidiat, o parte a elitei moldoveneşti îi place să discute despre orice altceva decît rezultatele propriu-zise. Efortul de a produce scenarii îl găsim în dreptul aceloraşi care vorbesc 99% din timp despre un singur partid/persoană (dacă sunteţi curioşi intraţi pe paginile de Fb ale celor de la Jurnal, Petru Bogatu, Victor Nichituş şi alţii). Pentru interpretarea şi acceptarea unor realităţi care privesc şi această elită e necesar un altfel de efort.
 
Clasa politică cere oamenilor lucrurile de care nici măcar trei lideri nu sunt în stare (încredere, dialog, transparenţă). De azi mă întreb cu ce drept elitele noastre cer ceva clasei politice? Stimată elită, dvs. cine sunteţi, aveţi identitate? Aveţi măcar decenţa de a vă aduna vreodată toţi în aceeaşi sală, să staţi cu capul sus şi să aplaudaţi un coleg!? Sunteţi pregătiţi să vă evaluaţi în interiorul fiecărui domeniu, aţi convenit asupra criteriilor? Alegeţi domniile voastre cine să organizeze această gală. O să mă inclin în faţa dvs. în momentul în care veţi reuşi măcar să desemnaţi de comun acord un organizator pentru o astfel de gală. O gală la care să vă prezentaţi toţi, mîndri că sunteţi elita acestei ţări.
 
Renunţaţi la un reducţionism care compară părerile dvs. personale cu părarea a 1100 de oameni dintr-un eşantion reprezentativ naţional. Oricît de bogată este experienţa unui individ, ea este limitată. Nu cred că puteţi avea argumente pentru a crede că opinia voastră personală este mai valida decit parerile exprimate de un eşantion reprezentativ de oameni. Printr-o singură opinie nu deţineţi adevărul absolut! Sondajele sunt o perspectivă; nu am nicidecum pretenţia că e singura posibilă sau că ea ar fi calea spre piatra filosofală.
 
 
În încheiere, îmi pot şi eu exprima opţiunile mele pentru această gală. Aceştia sunt eroii mei, în fiecare zi. Vă mulţumesc, vă iubesc şi vă respect! Mergem mai departe, cu aceleaşi valori: profesionalism, onestitate şi pasiune! Toţi operatorii IMAS, şoferi, verificatori, curieri, operatori telefonici şi Ecaterina Sofroni, Mihaela Negru, Lena Donos, Olga Mînzat-Corghencea, Juncu Tatiana, Diana Croitoru, Elena Surlaru, Tudosov Cristina, Veronica Ateş, Lidia Ostafeiciuc, dna Angela Michicin, dl. Mihai. 

intreb   Aprilie 09, 2013

De cand Victor Nichitus e de la jurnal, dragule?

Doru   Aprilie 09, 2013

Nu am spus ca e la Jurnal. El facea parte din enumerare. Chiar si dl. Bogatu nu neaparat il asociez cu Jurnal; face multe postari pe blogul personal.

Vlad   Aprilie 20, 2013

Sunt de acord cu sondajul efectuat de IMAS practic la toate categoriile....dar cum in p..a mea "CODREANCA" sa nu fie macar nominalizata la categoria brand-urilor. Cred ca in mare parte, peste hotarele tarii, anume acest brand a adus cel mai mare succes si notorietate RM. Este unul din putinele sporturi (daca nu chiar unicul) unde RM este multipla campioana mondiala si europeana.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...