Octombrie 19, 2013

Ai noştri au salarii


Primul lucru care mi s-a spus acum 10 ani cînd am venit în Moldova a fost "Moldova e o ţară mică, plină de cumetri". Mi s-a sugerat să îmi fac repede cîţiva astfel de cumetrii, asta dacă vreau să reușesc. Încă nu am nici unul.
 
Dacă la sat au un oarecare farmec răspunsurile ”E cumătrul meu” atunci cînd întrebi ”Ce a făcut Primarul în ultimii ani?”, la oraş putem găsi o nouă formă, mai capitalistă – ”cumetrismul de stat”. Este de fapt, doar o altă formă a celui de la sat, cumetrismul exercitat la sfere statale. Fineţurile nu se opresc aici şi zilele acestea, dl. Preşedinte Timofti ne-a dat o mostră de ”cumetrism profesional”. 

Nu contest faptul că anumite profesii ar trebui retribuite mai mult, că suportă unele riscuri etc. Fără o reglementare ce să ia în calcul toate funcţiile plătite din banul public, cum putem înţelege poziţia preşedintelui de a promova salarizarea unei singure categorii profesionale din societate? După ce criterii, pe ce baze un judecător ar trebui să cîştige de 5-6 ori mai mult decît un profesor sau un medic? De ce nu de 2 ori sau de 20 de ori mai mult?
 
În sărăcia actuală, unii judecători au tupeul de a compara un salariu mărit la 12-20 de mii de lei cu salariile de mii de euro ale magistraţilor din ţările vecine. Numai nişte impostori pot gîndi în acest fel. Noi ceilalţi oare nu muncim o lună şi apoi ne luăm salariul!? Nu ar fi oare cazul să ne uităm mai întîi la cum muncesc aceştia, iar apoi eventual să îi şi plătim? Nu ar fi oare cazul mai întîi să punem în funcţie nişte legi care să îi pună la închisoare pe jumătate dintre ei? Iar celor rămaşi, haideţi să le plătim noi toţi salarii mai mari decît cele din România şi Ucraina.
 
Îi vedem urcînd greu scările, cu burţi şi feţe umflate, cu bijuterii şi maşini scumpe, cu case greu de filmat de aproape (din cauza dimensiunilor şi a gardurilor). O categorie profesională ce rareori s-a răzvrătit şi a ales să construiască mai pe tăcute, la umbra … politicienilor. Cu o imagine publică ruşinoasă, cu gunoi ce zace în jurul lor, în curţile şi casele construite de ei din şpăgi. Mă iertaţi, din salarii, din primele pentru procesele cîştigate la CEDO de statul Rep. Moldova, din moşteniri de la ”mătuşa Tamara”. Mai adăugaţi la toate astea ce spun oficialii europeni, cu o jumătate de gură; cealaltă e amorţită de mirosul degajat de justiţia noastră.
 
Nu ne ramîne decît să așteptăm ca la conducerea statului să ajungă un Preşedinte - asta în primul rînd. Apoi ca el să fie şi altceva decît jurist! Să fie profesor, agricultor, polițist, pompier, învăţător, constructor şi tot așa. 
 
Pînă la acea zi, îi felicit pe cei care activează onest în acest domeniu. Cel puțin sondajele arată ca nu am atît de mulţi de felicitat din aceasta branşă. Sunt o mînă de oameni. Cu costume vechi. Dar curate. Oameni care mai au încă emoţii atunci cînd intră în sala de judecată. Oameni care mai au lumină în ochi şi un pix ieftin în mînă cu care semnează. Cu cinste.  

Tag-uri: justitie, timofti

Sergiu   Octombrie 20, 2013

Așa e d-l Petruț, doar că motanul tace și smântânește oala în continuare. Populația acceptă așa comportament. Mai mult decât atât -îl încurajează. Omul cinstit ecte catalogat drept prost de către majoritate. Avem nevoie de o dictatură a bunului simț dar...

Doru   Octombrie 20, 2013

Asa este. Ne desparte atit de putin de o alta situatie - bunul simt. Poate invatam sa utilizam acest ingredient si atunci cind votam.

Catinca   Octombrie 20, 2013

Asa e cum spuneti. Nici o logica in sistemul de salarizare din banii publici. Salarii de 650 lei//luna (bucatarese/infermiere, asistenti parentali cu 850 lei s.t.a. pina la 65mii lei -Sefi de agentii... Lipsa totala de respect si lipsa de VIZIUNE cu privire la viitorul RM Vom tot lansa campanii De ce ramin acasa, p/u ca muncesc in PROIECTe, accept " cadouri" si fur medicamente ... Nu ca nu ar exista oameni cinstiti in fiecare domeniu, dar , aveti perfecta dreptate, sunt totusi foarte putini... Asa ca oamenii vor pleca rind pe rind ..

Petru Terguta   Octombrie 23, 2013

Acum vreo 10 ani, avea Gheorghe Urschi un banc despre aceasta situatie. Zicea ca ar trebuie sa fim fiecare cate o zi presedinte sau premier si in cativa ani vom trai toti bine. Zi ca nu?!.

Doru   Octombrie 26, 2013

Mai adevarate ca niciodata vorbele Maestrului Urschi

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...