Februarie 07, 2014

”Sondajul” din Găgăuzia


Zilele acestea, declaraţia politică cea mai plimbată prin gurile politicienilor a fost ”referendumul din Găgăuzia a fost doar un sondaj”! (de la Prim-ministru, la preşedinţi de partid, experţi, invitaţi în tot felul de emisiuni).
 
Derularea unui referendum împotriva legii şi a unei hotărîri judecătoreşti dovedeşte încă o dată subţirimea instituţiilor acestui stat şi că încălcarea legii nu sperie decît pe cei care eventual încă nu au un cumetru unde trebuie. Răspunsul politicienilor vizaţi de această temă e minimizarea acţiunilor din Găgăuzia şi catalogarea referendumului ca fiind un (amărît) de ”sondaj”.
 
Din multitudinea de definiţii a sondajului de opinie mă rezum aici la una foarte simplă şi scurtă: sondajul de opinie este o metodă de cunoaştere a opiniei publice pe baza chestionarului şi a eşantionării. Sondaj înseamnă obligatoriu REPREZENTATIVITATE, metodologie de lucru, proceduri statistice ... pe scurt, o mulţime de chestiuni riguroase fixate de o ştiinţă tînără de 150 de ani.
 
Reprezentativitatea nu este dată de numărul de participanţi într-un sondaj, referendum sau participanţi la alegeri (citiţi atent mai jos). Nu are absolut nici o relevanţă din perspectiva reprezentativităţii faptul că în Găgăuzia s-au prezentat 70777 cetăţeni (68.22%).
 
Sondajele de opinie sunt ”forţate” de rigorile ştiinţei să ofere rezultate pe eşantioane reprezentative funcţie de diverse criterii (regionale, tipuri de localităţi, gen, vîrstă, naţionalităţi, educaţie etc.). La alegeri însă, În Rep. Moldova, se prezintă mai multe femei decît ponderea lor statistică, mai puţini tineri şi mai mulţi vîrstnici de peste 60 de ani, mai multe persoane cu educaţie medie şi scăzută etc. Cu alte cuvinte, se prezintă o parte, un lot de persoane din întreaga societate care nu este REPREZENTATIV în accepţiunea sociologică a conceptului.
 
Nu confundaţi numerele, oricît de mari, cu reprezentativitatea!!! Dacă la alegeri se prezintă 1.6 milioane femei din 2.6 milioane alegători nu înseamnă că avem reprezentativite. Avem doar părerea a 1.6 milioane femei, iar părerea bărbaţilor nu a fost exprimată. Sub aspectul variabilei gender nu avem nicidecum reprezentativitate, indiferent cîte milioane de femei s-ar prezenta la alegeri. Nu putem vorbi despre reprezentativitate nici măcar în interiorul categoriei ”femei”; poate la alegeri nu s-au prezentat 160 mii femei care au venituri foarte mari, status superior. Asta înseamnă 10% din populaţia de femei; ne lipsesc aşadar, părerile femeilor bogate care, poate, nu au fost deloc interesate de alegeri.
 
Aşadar, referendumul nu e nicidecum un sondaj deoarece nu îndeplineşte o mulţime de condiţii expuse mai sus; el este exprimarea unui punct de vedere a unui număr mai mic sau mai mare de persoane pe o temă dată. Reprezentativitatea lui trebuie gîndită în funcţie de structura socio-demografică a persoanelor care au binevoit să meargă la alegeri, referendum.
 
Domnilor politicieni, dincolo de greşeala de ordin ştiinţific, invocarea sondajelor în 2014 va fi probabil sport naţional, probă pentru olimpiada electorală din toamnă. N-ar fi rău să mergeţi la olimpiadă antrenaţi şi în cunoştinţă de cauză privind şansele voastre şi ale adversarilor şi, mai ales, dacă aceste şanse au fost evaluate corect.
 
”Nu a fost altceva decît un sondaj”. Nu e altceva decît o declaraţie din partea politicienilor noştri, parcă prea obişnuiţi cu lipsa rigorii. 

Dorina    Februarie 07, 2014

Precum a si afirmat Marian Lupu , presedintele Parlamentului ca acest referendum nu e decit un sondaj si plus avind date ironate . Pacat totusi ca cei din gagauzia s-au dat manipularii din partea pcrm la comanda rusilor , ce nu doresc altceva decit sa dezv=bine stabilitatea societatii noastre .

Doru   Februarie 07, 2014

Dorina, nu doar Marian Lupu a făcut astfel de declaraţii. Cît despre manipulări, aş fi mai reţinut. Prin intermediul cercetărilor, guvernanţii de la Chişinău ştiau de mult despre opiniile găgăuzilor, iar punctul lor de vedere privind orientarea RM către Est este la fel de respectabil precum a altora care doresc RM în UE. Sunt curente de opinie care, desigur, au realităţi diverse în spatele lor.

Cristina   Februarie 07, 2014

In Gagauzia s-a facut un referendum care nu a fost conform legii, dar asa cum a spus si Corman si Leanca a fost mai mult un sondaj care a dorit sa demonstreze ceva, cu toate ca nu a fost unul tocmai corect, oamenii au fost manipulati si au votat ceea ce nici ei nu pot intelege

Doru   Februarie 07, 2014

Cristina, tu ai citit materialul de mai sus? :) Tocmai scrie ca referendumul nu poate fi socotit drept un sondaj. Cît despre manipulare, aş fi mai moderat. 90% din populaţia de acolo se uită la ştiri din Rusia. E vina lor că la Chişinău oamenii se uită la altfel de ştiri şi, în consecinţă, vor în UE? Într-un caz e manipulare şi alt caz informare? Nu m-aş grăbi atît de tare. Nu ţin partea nimănui, dar ar trebui să ne obişnuim că pe lumea asta există şi alte opinii decît cele cu care fiecare dintre noi este de acord.

Ioana   Februarie 07, 2014

Asi zice ca nu e numai manipulare, dar si propaganda agresiva ruseasca de lunga durata, care isi are efectul. TV-ul meu "produce" aceleasi programe, dar eu nu le inghit pe toate cum sunt "servite". Da, e vina lor, mai bine zis, e dorinta lor de fi impotriva "Chisinaului" si e vina manipulatorilor locali, care "hranesc" sentimentele anti-moldovenesti si pro-rusesti. Nu tineti minte cum pe vremea lui Stalin sovieticilor le parea ca traiesc in cea mai buna tara din lume si le parea rau de "sarmanii capitalisti"?

vitalie    Februarie 10, 2014

După cum se știe, buletinele de vot au avut doar două opțiuni: integrare UE sau UEV. De ce doar aceste două și nu o a treia opțiune – privind neaderarea la nici un bloc politico-economic? E o formă subtilă de manipulare si un mod fara scrupule de a structura dezbaterea in termeni maniheisti: EU sau UEV. Faptul că referendumul nu a fost recunoscut a dat voie autorităților de la Comrat să formuleze întrebările cum au avut chef.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...