Martie 23, 2014

Drumul luminat al democraţiei


Din timp în timp, şi eu şi colegii mei de la IMAS, lăsăm birourile de la Chişinău şi mergem în teren, să aplicăm chestionarele pe care le proiectăm pentru fiecare cercetare. Mergem şi batem uliţele, vorbim cu oamenii şi, nu de puţine ori, primim ceai, plăcinte, mere, o cană cu apă ...
 
Fără dorinţa de a generaliza la nivelul întregii ţări (o fac asta rezultatele sondajelor), o să ne rezumăm la experienţa trăită într-un sat mare din Anenii Noi, la doar 40-50 de km de Chişinău.
 
Mulţi îl preferă pe Voronin şi timpurile lui pentru că ”atunci se simţeau oameni”, iar acum se simt umiliţi şi părăsiţi. Politicienii pe care i-au votat nu mai vorbesc de mult timp de problemele lor, nu mai vorbesc cu ei, iar problemele create de politicieni i-au încolţit şi sărăcit.
 
N-au înţeles mare lucru din tema Uniunii Europene pe care o asociază cu corupţia la nivel înalt, cu preţuri mari, cu depopularea ţării (cei care merg în Rusia se întorc, cei din Europa ...), cu cerinţe prea mari în raport cu posibilităţile moldovenilor, cu unirea şi asuprirea din partea României. Pe acest tablou, puterea de la Chişinău a anunţat, după 4 ani, o campanie de informare despre ce înseamnă Uniunea Europeană.
 
Chiar şi în spatele puţinelor realizări frumoase, oamenii au în minte scheme de corupţie (poate reale). Cele cîteva case mai arătoase de la drumurile principale (cu gropi şi ele; restul drumurilor au şanturi) sunt luminate de dispozitive alimentate de la baterii solare. Foarte frumos şi civilizat, să recunoaştem. Însă, 80% din gospodării şi drumuri sunt altfel, iar sărăcia nu merită nici luminată, nu-i aşa!?
 
Nu voi ar trebui să veniţi atîta drum, ne spun deseori respondenţii. Nu pe noi ne cheamă, ci pe politicienii pe care i-au ales. Este şi îndemnul meu. Domnii mei, mergeţi în teritoriu şi ascultaţi-vă părinţii, buneii, ascultaţi ce au de spus oamenii despre ceea ce voi credeţi că faceţi în fiecare zi! Încercaţi să vedeţi cîţi dintre voi ar primi în dar o plăcintă, mere, o cană cu apă ... 

Tag-uri: politicieni
TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...