Iulie 22, 2014

”6%” minciuni sau adevăr!?

 
După declaraţii ce au năucit comunitatea de sociologi şi statisticieni (”recensămînt cu marja de eroare de 6%”), după articole de presă acuzatoare la adresa realizatorilor, cu foarte multe declaraţii pe reţelele de socializare privind lipsa de contact cu recenzorii, calitatea îndoielnică a intervievării, fraudele, etc. etc. ... iată şi ultimele rezultate dintr-un sondaj IMAS (realizat în perioada 22 iunie-9 iulie 2014, eşantion 1037 persoane, marja de eroare ±3,0%). Ele arată că opt din zece respondenţi şi-au amintit că au luat parte la recensămînt.
 
Se vor găsi destui care să invoce că moldovenii au mintea scurtă, că în 2-3 săptămîni după recensămînt au uitat dacă i-a vizitat cineva în acest sens, că moldovenii mint în sondaje, că aici e vorba despre un sondaj realizat pe un eşantion de ”doar” 1000 de persoane. Să vă spun cît de coerente sunt aceste date citind nişte procente:

-          Persoanele mai tinere au declarat într-o pondere mai mică prezenţa recenzorilor în propria gospodărie (74% dintre aceştia) comparativ cu cei de peste 60 de ani (82%), mult mai uşor de găsit acasă, nu-i aşa!?
-          Doar 61% din rezidenţii din municipii şi-au adus aminte de vizita recenzorului, în timp ce în rural ponderea este mult mai ridicată – 86%.(cum rămîne oare cu cei cîteva sute de recenzori lipsă pe Chişinău!? Datele acestea confirmă sau nu această informaţie ce a circulat cu referire la străzile rămase nerecenzate în Chişinău!?)
 
Vă aduc aminte definiţia Recensămîntului: ”înregistrare statistică exhaustivă a populaţiei efectuată de către autoritatea de stat”. Oricîte semnale de alarmă au tras cei din mass media, oricîte poziţii au avut reprezentanţii societăţii civile, rămînem cu un exerciţiu al cărui eşec îl vom resimţi cu toţii în următorii 10 ani. 
 
P.S. Iată şi întrebarea, exact cum a fost ea formulată în sondaj: ”Vă amintiţi dacă pe parcursul lunii Mai a acestui an aţi fost vizitat de un recenzor care să fi realizat o anchetă despre gospodăria dvs. (privind numărul de persoane, vîrsta lor, naţionalitatea, limba vorbită, etc.) cu ocazia Recensămîntului?”

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...