Octombrie 28, 2014

DestiNaţie

De cîţiva ani tot încerc să înţeleg ce înseamnă ”a fi politician”? Cunosc cîţiva. De aici şi nu numai. Vreau să îmi depăşesc umila condiţie de ins statistic ce va participa la alegeri, deşi asta vom fi fiecare din noi pe 30 noiembrie 2014. Mi-aş dori măcar un motiv pentru a vota un partid, politician, lider, ce-o fi. Mi-aş dori un motiv cu care să mă laud, să îl dau şi altora pentru a fi corectat, îmbunătăţit. De-a lungul anilor, agitaţia asta de a afla un răspuns a devenit tot mai nămoloasă şi a născut constant doar perplexităţi şi alte multe întrebări.
 
În cercetările pe care IMAS le derulează, deseori întrebăm oamenii: la ce cred ei că se pricep politicienii noştri? E un exerciţiu pe care vă îndemn să îl faceţi fiecare din voi cu politicienii de mai jos sau cu alţii de care aţi auzit:
PCRM – Vladimir Voronin
PLDM – Vlad Filat
Patria – Renato Usatîi
PDM – Vlad Plahotniuc
PL – Mihai Ghimpu
PSRM – Igor Dodon
 
Activităţi cu reguli vagi, răsucibile după priceperea consilierilor, şmechereală, descurcăreală, corupere, manipulare, hoţie, minciună, motivaţii setate tot mai greşit, autoritate excesivă ... Oare asta înseamnă a fi politician, a lucra dedicat conform criteriilor de mai sus? Noi sau lumea asta merge aşa de prost încît cetăţenii au ajuns să vadă doar răul? Sau poate chiar votăm conştient şi constant rău?
 
Mai ştiu politicienii cum se face ceva pe bune? Mai sunt ei atenţi la ce ştiu să facă alţii, cum fac? Mai ştiu ei să recunoască competenţa atît timp cît contactul cu o activitate profesională bine determinată e aproape nul? Mai poate fi el responsabil într-o lume în care tot el clădeşte regulile care îi fac greu măsurabilă prestaţia?
 
Fără îndoială, puteţi găsi pentru fiecare politician ceva studii în CV, poate chiar o facultate. Întrebarea este dacă politicienii sunt sau nu în situaţia de a fi percepuţi de masa mare de votanţi ca pricepîndu-se la un domeniu, pe o meserie anume sau ca fiind capibili să facă ceva util? Sau, părerile sunt mai degrabă cele expuse mai sus? Suntem dispuşi să îi votăm chiar şi în aşa condiţii, conştienţi? Se pare că da.
 
Cum ne-ar răspunde domnii de mai sus la întrebări precum: ”Ce-aţi face dacă mîîine aţi ieşi din politică? Ce-aţi mai ştii să faceţi?” Nu-i aşa că vă gîdilă întrebările astea în relaţie cu politicienii de mai sus? Dar ce-ar mai şti să facă Chirtoacă, Diacov etc.? Tare mult îmi doresc să cred că toţi politicienii noştri, mai ales liderii, mai ştiu să facă ceva. Dacă nu mai ştiu, confecţionarea unui destin politic e ultimul lucru care le-a rămas, iar asta nu cred că e bine pentru noi, ca alegători. 

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...