Ianuarie 02, 2015

Recensămînt pe metoda „mă iubește, nu mă iubește”

Să stabilim de la bun început un lucru: recensămîntul, ca și sondajele de opinie, iau în calcul declarațiile oamenilor. Diferențele sunt doar în privința volumului de populație investigat: cîteva sute sau mii de persoane în cazul eșantioanelor naționale (în acest caz avem și marje de eroare aferente fiecărui volum de eșantion) și toată populația în cazul recensământului (în acest caz nu există marjă de eroare deoarece ar trebui să fie investigată întreaga populație).
 
Mai departe, cîteva fapte:
-          Față de 2004, la acest recensămînt au fost utilizați de 4 ori mai puțini recenzori (circa 11 mii), deși volumul de muncă a fost cel puțin același.
-          Derularea recensămîntului a fost amînată.
-          Mass media a abundat de materiale referitoare la numărul de persoane rămase nerecenzate, legate de neregulile privind completarea chestionarelor.
-          Declarațiile reprezentantului BNS privind marja de eroare. Lipsa de transparență și reacție la informațiile privind lipsa de calitate a acestui produs.
-          Sondaj IMAS (realizat în perioada 22 iunie-9 iulie 2014, eşantion 1037 persoane, marja de eroare ±3,0%): 79.5% au confirmat participarea la Recensămîntul din 2014 (86% rata de confirmare în mediul rural, 61% în municipii).
 
Mai mulți reprezentanți mass media mi-au cerut să mă exprim asupra validității rezultatelor. Din start vă spun că nu sunt în măsură să fac eu acest lucru. Eu conduc o companie privată de sondare, iar asupra prestației unei instituții publice din Rep. Moldova trebuie să se pronunțe alte instituții. Eu personal am cerut și îmi mențin solicitarea ca recensămîntul să fie auditat, dacă se poate de o companie privată din afara țării. Mai pot face ceva. Să vă expun atenției cîteva elemente legate de rezultate (mă limitez la 2).
1.      Populația totală raportată de BNS: 2.913.281 persoane. Numărul de alegători incluşi în listele electorale CEC (adică persoane de18 ani și peste): 2.800.827 persoane. Numai că, populația 0-17 ani, conform tot BNS, reprezintă 699.849 persoane. Așadar, la BNS, populația de 18 ani și peste reprezintă 2.213.432 persoane. Așadar, între aceste două raportări care fac referire la populația aceleași țări, sunt diferențe foarte mari.
2.      Conform Recensămîntului 2014, ponderea rural a crescut cu 8% (!!!), ajungînd acum la 65.8%. Ca sociolog, îmi este imposibil să explic de ce mediul urban ar fi afectat de migrație, de ce populația se împuținează acolo unde există locuri de muncă și salarii. În plus, îmi apare o întrebare, corelată cu rezultatele sondajului mai sus-citat: datele BNS reflectă situația reală sau de fapt capacitatea mult mai ridicată de culegere de date în rural, față de problemele înregistrate în urban? (cum rămîne oare cu cei cîteva sute de recenzori lipsă pe Chişinău!? Datele acestea confirmă sau nu această informaţie ce a circulat cu referire la străzile rămase nerecenzate în Chişinău!?)
 
Subliniez încă o dată că nu îmi asum responsabilitatea de a da un verdict public legat de Recensămînt. Îmi permit să recomand un Audit și să îmi exprim un punct de vedere pe criterii profesionale, care reprezintă și punctul de vedere al companiei pe care o conduc.
 
Așadar, avînd în vedere toate elementele de mai sus privind derularea de către BNS a Recensămîntului din 2014 și a rezultatelor obținute, pînă la efectuarea unui audit, credibilitatea acestor date o consider foarte scăzută (dacă nu chiar nulă). Nu voi mai prelungi nici un moment discuțiile pe marginea datelor rezultate în condițiile în care punctul de plecare organizatoric și derularea culegerii de date ridică serioase semne de întrebare. Vă rog să înțelegeți că a discuta despre rezultate în condițiile unei posibile fraude, e un exercițiu inutil.

laur   Ianuarie 02, 2015

SA NE BUCURAM pentru ca procentul de ROMANI putea fii mai mic dar peste 10 ani va fii de 30% din locuitori.

Mircea   Ianuarie 03, 2015

Toata lumea intelege ca recensamantul asta a fost facut la harneala. Cu toatea stea, numarul celor de alte etnii, inclusiv gagauzzi, e in descrestere galopanta. Iar numarul vorbitorilor de Romana e cu mult mai mare.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...