Februarie 15, 2015

Guvernul din umbră

Nu mai e loc de introduceri, scuzaţi.
 
Iurie Leancă – nu uitaţi de faptul că a fost singurul politician din toată AIE care, în ciuda lipsei cronice de încredere înregistrate în dreptul tuturor instituţiilor, a politicienilor angrenaţi în diverse jocuri, în ciuda faptului că se ştia că sunt două sfori ce acţionează periodic, a fost persoana cu cel mai ridicat scor de credibilitate în rîndul cetăţenilor. A redresat cu cel puţin 6%-7% procentul PLDM după criza din 2013. Puteţi adăuga la asta şi multe altele, deloc neglijabile: experienţa sistemului instituţional-politic din Rep. Moldova, experienţa diplomatică, identificarea inclusiv pe plan extern cu tema integrării, credibilitatea şi predictibilitatea injectată partnerilor externi în vremuri foarte complicate pentru întreaga Europă.
 
În Moldova (în politică), nimic nu e întîmplător. Iurie Leancă a ştiut încă de anul trecut ce îl aşteaptă şi că este foarte posibil să o sfîrşească prost sau chiar foarte prost. În locul curajului şi al unor acţiuni de politician de rasă (ceea ce a înţeles şi domnia sa că nu este, iar asta e şi bine, dar şi rău), a ales să-şi croiască o poveste frumoasă despre el. Alţii l-au ajutat să viseze, iar el a uitat să iasă în scenă (Septembrie-Octombrie 2014) cînd a fost chemat de public şi nechemat de partid. Umbra lui Leancă a reuşit doar să nu producă dezastrul pentru PLDM în alegeri. End of another (success) story!
 
PLDM – în dulcele stil moldovenesc, paradigma ”Chirtoacă-i di jină” o aplicaţi obsesiv. Chiar şi membrii şi simpatizanţii PLDM au obosit de-a da vina pe Plahotniuc pentru ce se întîmplă în propriul lor partid, dar mai ales cu liderul lor. Rememorînd faptele (plecările oamenilor de calibru din partid: Vieru, Godea, Tănase, iminenta despărţire de Leancă, denunţarea acordului, divorţul dlui. Filat, acuze către PDM, PL, PCRM, PSRM, scorul cu 9% mai mic faţă de alegerile din 2010, jocul făcut înainte şi după alegeri cu candidatul Leancă etc.), NICIODATĂ nu am auzit vreo asumare a propriilor fapte, acţiuni şi rezultate. Cînd am mai expus aceste simple lucruri, am văzut de mai multe ori perplexitatea voastră, dar la nici 30 de secunde daţi din nou vina pe ”responsabilul de serviciu”. Asta toată lumea a înţeles şi probabil aveţi şi partea voastră de dreptate.
Dar despre ce vă faceţi voi cu mîna voastră? Despre asta cînd veţi vorbi? Da, aţi avut un Prim-Ministru cu 65% cotă de credibilitate după intervenţiile bine manageriate pe PR la Cotul Morii, după vizita lui Joe Biden, Merkel, după multe fotografii şi un discurs aspiraţional ce a funcţionat o perioadă. Dacă acceptaţi aceste lucruri, atunci ar trebui să aruncaţi o privire cel puţin pe rezultatele înregistrate începînd cu 13 februarie 2013: denunţarea acordului, criza politică ce v-a masacrat intenţia de vot, demiterea premierului de către Parlament pentru corupţie, rezultatul la alegerile din 2014, cota de credibilitate pentru dl. Vlad Filat (undeva în jurul lui 20%-25%). Iertaţi-mă că vă spun, ştiu că o să vă cadă greu, dar pentru astfel de contra-performanţe, în politică, chiar trebuie să vă străduiţi, să depuneţi mult efort! Poate sună paradoxal, dar să ştiţi că există o anumită inerţie a opiniilor şi oamenii se agaţă de convingerile pe care le au şi luptă o perioadă să le păstreze. Roşca nu îşi mai revine! Urechean nu îşi mai revine! După eventuala plecare a grupului Leancă, cu un Prim-Ministru ce nu va aduce puncte pentru partid, riscaţi să deveniţi un partid marginal. Toate partidele, e drept că în alte ţări, după insuccese, îşi reevaluează poziţiile, fac schimbări şi merg mai departe. Primul lucru pe care trebuie să îl înţelegeţi şi voi şi PDM este că nu aţi cîştigat alegerile.
 
Şi, dacă nu credeţi în înţelepciunea poporului (sau în sondaje), încercaţi să aflaţi ce spun ei la capitolul cine a furat aeroportul şi BEM. Să vedeţi cît de precis identifică ei făptaşii, fără informaţii publice, emisiuni de dezbatere, procese, expertiza FMI sau orice altceva.
 
PDM şi PL – gestul oribil al dlui. Marian Lupu din Parlament. Subliniez: ORIBIL! Probabil PDM continuă campania electorală adresată doamnelor. În rest, poate are dreptate Eugen Luchianiuc: de la PDM (Plahotniuc) nu aşteptăm nimic, de la PLDM (Filat) aşteptam multe pentru că ne-au promis multe, şi-au luat angajamente, au urcat în sondaje. Cu toate acestea, remarc candidatura unei persoane cu dizabilităţi în cabinetul de miniştri. Chiar dacă primul lucru ce trebuia analizat era pregătirea profesională a acestei persoane, semnalul dat merită apreciat în condiţiile în care, imediat după anunţ, pe Facebook am citit reacţia unei persoane la modul ”Nu văd eu bine? E o persoană în scaun cu rotile?”. Şi da, sensul acestei inepţii era ăla pe care nu ni-l dorim.
 
Un alt partid ce conştientizează capcana liderului etern este Partidul Liberal. O parte din solicitări, cel puţin cele comunicate public, au fost mai mult decît decente şi în folosul Rep. Moldova. Dl. Mihai Ghimpu rămîne însă politicianul ce nu ratează nici o situaţie în care poate greşi. A ştiut cu cine va negocia, cum vor negocia, ce vor cere, ce pot ceda etc. Cu toate acestea, rezultatul este pentru PL acelaşi şi se repetă: sunt în afara coaliţiei. De vină, desigur, sunt alţii. În ciuda tuturor declaraţiilor, de fapt sunt aceleaşi orgolii atît de vehement blamate în celelalte tabere: dl. Mihai Ghimpu vrea postul de Preşedinte.
 
Nu uitaţi că şi PDM şi PL au obţinut procente mai mari în 2014 faţă de alegerile din 2010. PDM cu 3%, iar PL a irosit 2 mandate din cauza PLR-ului, proiect ”săpat” şi finanţat împotriva PL.
 
Chiril Gaburici  – în primul rînd merită să îl felicităm măcar pentru reuşita extraordinară de a ajunge în doar cîţiva ani de la un simplu şofer, agent de vînzări, director de vînzări şi apoi Director General la companii de sute de milioane de dolari. Şi, inevitabil, nu poţi rămîne în astfel de poziţii nefăcînd şi lucruri bune. În acest moment, Republica Moldova are nevoie de un Prim-Ministru care să îndeplinească, să insufle un singur atribut: CREDIBILITATE!
 
Chiril, sunt lucruri şi situaţii care planează asupra ta de cîţiva ani: modalitatea privind obţinerea diplomei de studii, contractele cu firmele-căpuşă la Moldcell, situaţiile de la Azercell, legăturile cu Voronin şi alţi politicieni, evenimentele din aprilie 2009. Înainte de a ajunge Prim-Ministru trebuie să răspunzi acestor lucruri! A porni la drum cu atribute precum ”devalizare”, ”corupţie”, ”legături urît mirositoare” nu se conjugă cu verbul a fi credibil şi cu funcţia de Prim-Ministru. Şi nu uita că mai ai încă la îndemînă opţiunea decentă să-mi spui şi să ne spui că ”nu ne poţi spune”. Şi să te retragi. Voi înţelege că ţi-a fost greu, că ai fost un băiat simplu şi sărac. În acest caz, vei avea cel puţin amiciţia mea şi în continuare. Ştiu cît mă apreciezi, ştiu că vei citi aceste rînduri şi pun în gîndul ăsta toată capacitatea mea profesională, umană, amiciţia pe care ţi-o port: Chiril, memoria unei companii comerciale e incomparabilă cu memoria şi mecanismele dintr-o societate. Iertarea se obţine pe căi diferite. Foarte diferite.
 
Singura schimbare faţă de 2010 de care aţi fost în stare în aproape trei luni este în privinţa numărului de sfori: acum sunt trei. E drept, de grosimi diferite. Avem nevoie de un ”Guvern din umbră”! România are deja un astfel de Guvern în umbră: la Jilava şi alte închisori. Aveţi şi voi destui candidaţi din Guvernul şi Parlamentul precedent; voi îi ştiţi foarte bine. E singura speranţă şi capacitate pe care v-o mai atribui: accea de a desemna candidaţi pentru acest ”Guvern din umbră”! Justiţia europeană e singura cale de reformare a clasei politice moldoveneşti.
 
În rest sunt poveşti ... cu cereri de susţinere şi acuze adresate celor pe care nu îi cooptăm la Guvernare, cu discursuri în Parlament în care verbalul spune ceva, iar non-verbalul altceva, cu declaraţii de presă ”Sincer să vă spun”, Dacă sincer”, ”Acum, sincer vorbind ...”.
 
Iar eu, ”sincer să vă spun”, mă gîndesc tot mai des să rămîn în ţară, să plătesc impozite, să lupt în continuare. 

Dragos   Februarie 15, 2015

Aferim, dle Petruti! Mi-a placut enorm. Punct ochit, punct lovit. Totusi, simt in gat un nod mare. Je suis deceptionatul. Din cauza acestor politicieni de lumea a 3-ea...

виктор   Februarie 16, 2015

Под Лянкэ нам давали и мы могли выйти из эконом кризиса. Под этого там не дадут как не дали КЕРЕНСКОГО и в результате разгон парламента и захват власти.

Florin Tabirta   Februarie 16, 2015

Mai exact ca niciodata!, ce intelegere de cartel grosolana, ce spectacol urit organizat lui Leanca, ca sa fie asa o surpriza neplacuta si serios si demult pregatita cu Chiril, pe care jumatate de Chisinau il stie...

=Catița dela Reni=   Februarie 17, 2015

NUMAI RE-UNIREA NOASTRA CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA NE MAI ESTE SALVAREA DE MAFIA OCUPANTA ROSIE TERORISTA !

vasile   Februarie 17, 2015

Da, întradevăr merităm ce am ales şi cum a zis cîndva vojdi mirovogo proletariata lenin , chir şi bucătăreasa va fi în stare să conducă ţara, deşi şi nu un Şofer. Astai Moldova fără comunişti, astai verde pentru Moldova, astai Moldova fără sărăcie. Am votat PD, regret am fost un imbecil, data viitoare, că la urma urmei or trece el 4 ani, votez PNL şi cum a spus poietul: PUNCTUM

O opinie   Februarie 17, 2015

Intru totul deacord cu cele ponctate de Dl Petruti. Cateva lucruri sunt certe: Moldova este insolvabila iar Leanca a fost cel care era capabil sa le insufle Europenilor ca Moldova are obsansa de a redeveni o parte a eiropei, deci in ea merita sa se investeasca. Chiar daca cei de la Berlin stiu diferenta intre apa si vin, calitatile [de diplomat] ale lui Leanca au fost tratate cu respect si de ce nu - le-au fost oferite o sansa. Noua tuturor ne-a fost oferita o sansa. Aia e acum consumata si ramane a vedea cum dusmanul N1 al RM - domnul Lupu si haimanalele cu bani - Plaha si penibilul Filat - au sa procedeze mai departe. Dizolvarea palamentului, alegeri antifipate, consolidarea labei rusesti prin Usatai si Dodon, sunt dupa mine un scenariu realist si previzibil [e o chestie de timp, nu probabilitate]. Mda, dl Filat nu-l mai are pe Efrim sa-l tina pe Usatai departe de treuca, iar la capitotlul noutati 'optimiste', incompetentul Dragutzanu va fi dus de apele caderii libere a leului si cu el vom fi dusi noi totzii. Leanca va suptavietzui, Moldova - ramane de vazut.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...