Februarie 24, 2016

10 axomalii

 
Am primit cîteva lecţii (publice) şi la precedentul sondaj publicat de IPP; aşa că, mă aştept şi acum cam la acelaşi lucru. De data aceasta, să vină măcar de la nişte profesionişti şi nu diletanţi ce ocupă funcţii prin diverse jurii menite să le acopere incompetenţa şi lipsa de cunoştinţe în domeniu. (Aprecierile mele pentru decenţa dlui. Ţăranu care a înţeles că e omeneşte să greşeşti şi este şi mai omeneşte să recunoşti şi să îţi asumi unele decizii mai puţin inspirate).
 
Ca şi pînă acum, o să mă rezum la cîteva elemente tehnice şi altele de bun simţ, ce ţin de o anumită logică socială, corelată desigur şi cu evenimentele pe care le-am trăit cu toţii în ultimele săptămîni. Iată ce anomalii văd eu, care, fără un răspuns, lasă loc de multe interpretări:

1. 41% fără o opţiune de vot? 41% în condiţiile în care în sondaj au fost incluse alte două formaţiuni politice (Platforma DA şi PAS-ul Maiei Sandu), iar oferta politică şi poziţionările sunt mai diverse ca niciodată?

2. Cum ar putea răspunde realizatorii acestui sondaj la faptul că alte sondaje au cu cel puţin 15% mai puţini ”indecişi”? Cum îşi explică ei că în anumite sondaje se obţin mai mulţi indecişi, iar în altele semnificativ mai puţini? (haideţi să vedem, un eventual ”decupaj” din procentele înregistrate în mod real în sondaje nu favorizează doar un singur nume?)

3. O fi întîmplare sau o ”întîmplare” că a doua oară consecutiv PSRM este clar dezavantajat? (da, ştiu, mi-aţi mai spus-o, m-a cumpărat Dodon, dar haideţi să ne limităm la cifre şi la logica evenimentelor). BOP-ul din Noiembrie subestima mult PSRM, iar acum, din nou, PSRM-ul are un scor mai degrabă modest, dar totuşi într-o creştere (probabil şi după valul serios de critici la adresa BOP).

4. Sunt fracturi serioase de logică în privinţa ”fenomenului Maia Sandu”; după părerea mea, procentele atît pentru Maia Sandu, cît şi cele pentru partid sunt ”decupate” ... pentru că aşa trebuie. Mai mult chiar, inclusiv cu procentele prezentate, rata de popularitate pentru Maia Sandu scade, iar partidul creşte, avînd scor dublu faţă de opţiunile pentru Maia Sandu? Păi, PAS este şi altceva în percepţia publică decît Maia Sandu? Nu cumva popularitatea ei este mult mai mare şi ea incomodează ”cîştigătorul” acestui sondaj?

5. Bun, PPEM era clar vulnerabil la apariţia Maiei Sandu, dar PPEM + PAS (Maia Sandu) nu mai cumulează nici măcar scorul cu care se obişnuise oarecum PPEM-ul? Aşa, doar o întrebare.

6. Pot fi spuse multe la adresa PLDM şi PL; poţi justifica sancţiuni făcute de electorat care au culminat şi cu acel nefericit eveniment pentru dl. Mihai Ghimpu. Se vede cam de la o poştă că cineva a dorit să se joace cu nervii celor două formaţiuni şi să vadă reacţia lor în zona lui 0%. Sunt praguri sub care atît PLDM şi PL nu pot scădea pentru că încă există ceea ce se cheamă ”nucleu-dur” de simpatizanţi.

7. Asocierea Usatîi, Dodon şi Năstase îl avantajează în sondaje doar pe dl. Renato Usatîi şi Partidul Nostru, în timp ce partidele celorlalţi doi pierd. Sondajul curent cred că dezavantajează chiar şi Platforma DA, aflată nu doar în creştere de notorietate.

8. Ce structură socio-demografică mai au sondajele Cbs-Axa şi care este legătura lor cu reprezentativitatea? Tradiţional (sondajele BOP realizate de aceeaşi companie), structura eşantioanelor Cbs-Axa este mult îmbătrînită (pentru că ei sunt acasă şi este ieftin să faci chestionare); de aceea, cred că unele evaluări sunt mai negative decît este cazul. La orice investire de guvern are loc o cît de mică reinvestire a încrederii şi speranţelor populaţiei. Mai mulţi indicatori de percepţie se îmbunătăţesc, fie şi doar pe fondul speranţelor, nu a elementelor de conţinut.

9. Dl. Jigău afirmă că Cbs-Axa a reuşit să facă circa 10 sondaje de tip omnibus în 2015, iar partea de politic o fac ei, gratis. Haideţi să vă deschid nişte paranteze. Pentru vizibilitate poţi recurge la această modalitate de promovare o dată sau de două ori, dar după aceea financiar nu mai rezişti. Iată de ce tot insist cu respectarea legii din Rep. Moldova care prevede, printre altele, obligativitatea de a anunţa finanţatorul (beneficiarul) sondajului. Costuri acoperite de alţi clienţi care plătesc pentru alte întrebări incluse în sondaj? Hai să fim oameni cît de cît serioşi; întrebările pe politic din acest sondaj durează 20 de minute doar ca să le citeşti. Cît durează chestionarul complet, 2-4 ore? Întrebarea este următoarea: cît mai rezistă Cbs-Axa făcînd muncă patriotică pe gratis publicînd tocmai sondaje politice? De ce n-ar face gratis studii pe valori, iaurt, bănci, telefonie mobilă etc.? Ar atrage mult mai mulţi clienţi care să plătească apoi cercetări. Sau, de fapt, finanţator pentru sondajul politic există şi costurile sunt acoperite bine-mersi şi, eventual, mai sunt şi alte întrebări care sunt adăugate pentru povestea de omnibus?

10. Sunt deja mai multe discuţii despre finanţarea mascată a acestui sondaj de către dl. Renato Usatîi. OK, acelaşi politician vorbeşte întîmplător, cu cîteva zile înainte, despre un sondaj pe care l-a văzut. Fascinaţia domniei sale de a se juca cu declaraţiile, iar apoi să vină de nicăieri nişte confirmări este binecunoscută, iar aria sondajelor pare să fie un joc facil. Numai că dl. Usatîi ştie cu cine se poate face asta, dar mai ales cu cine nu se poate. Şi acum întrebarea: niciodată n-am înţeles de ce să nu se publice un sondaj făcut la solicitarea dlui. Usatîi sau a altcuiva? Mulţi vor spune că aşa nu o să creadă nimeni acel sondaj. FALS! Mai gîndiţi-vă un pic. Acum vi se par că sunt mulţi care îl cred? Şi apoi, credibilitatea unui sondaj nu este dată de finanţator, indiferent care ar fi ăla. Nu în Rep. Moldova. Uitîndu-vă doar la cifre: dl. Renato Usatîi şi Partidul Nostru nu sunt oare cîştigători la mai toate capitolele? Distanţa faţă de cei care urmează în clasament se măreşte sau se micşorează? Vreţi şi un pic de conţinut? De la alegerile locale încoace, care au fost elementele pe baza cărora dl. Renato Usatîi şi-a făcut imagine? Bălţi cumva? Curentul protestatar credeţi că ţine mai mult de Platforma DA sau de Partidul Nostru?
 
 
Sper că sunt suficiente întrebări, observaţii, argumente, ca să înţelegeţi că acest sondaj are un singur cîştigător şi mulţi alţii în care ”a tras”.
 
P.S. Indiferent de contextul în care am vorbit, întotdeauna am avut date care să sprijine şi să argumenteze discursul meu. La fel este şi acum. Regulile comerciale mă împiedică să fac publice foarte recentele evaluări pe care le avem.

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...