August 27, 2016

Prima generaţie

Ne simţim revoltaţi, datori să spunem sau să facem neapărat ceva în această zi; vrem să-i arătăm cu degetul pe alţii, vrem să învinovăţim pe cineva, vrem să arătăm că ceva nu merge bine nici măcar astăzi.
 
După 25 de ani nu ştim să problematizăm, să argumentăm, să construim un drum şi-un trotuar ... Dacă ar fi să aleg doar o singură caracteristică din ”ceea ce ştim”, aceea ar fi isteria.
 
Isteria socială a devenit un fenomen de masă în Republica Moldova. Avem toate simptomele necesare: nu ne putem explica de unde ni se trage, ni se pare că miroase a ceva orice declaraţie politică, orice eveniment minor. Ni se pare că vedem viitorul sau adevărul.
 
E o gneraţie plină de isteriile politicienilor; efectele le puteţi vedea în rezultatele studiului [imas]. De cele mai multe ori, aceşti politicieni nu şi-au aparţinut lor şi nu au reuşit nici măcar să-şi lămurească cetăţenii ce limbă vorbesc. Dar, au reuşit să ne isterizeze. Şi azi fac la fel, inclusiv sau mai ales şi cei din opoziţie. Ca şi în trecut.
 
Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova sunt oamenii ei. Cineva ar trebui să ne apere de noi. De dependenţa de isterii. Nu vi le voi enumera. Le ştiti foarte bine. Participaţi şi acum la cel puţin una dintre ele.
 
Isteriile de masă sunt evenimente foarte scurte, ce esacaladează şi trec repede. La noi durează şi ne simţim rău cînd cineva nu ne mai isterizează cu ceva.
 
În locul paradei menită să răspundă altor isterii (că noi suntem puternici, că suntem în stare să ne apărăm mai mult cu 10 minute decît cred alţii), poate ar fi bine să defilăm cu ceva ce facem noi: cu nişte roşii, cu nişte telefoane sau altceva fabricat în Moldova.

Ne vor bîntui multă vreme cuvintele Preşedintelui: ” N-avem încă ... știți ... nu știu ce nu avem. Dar, era bine să fie.” Recunosc, inclusiv reacţia mea la prima audiţie a acestor cuvinte a fost isterică. Nici nu ştiam cît adevăr ascund ele şi pentru cîtă vreme. 

TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...