Octombrie 14, 2016

Sondaje fără sociologi

Tragi-comedia ”candidatului unic” a făcut ca în această săptămînă să fie date publicităţii 4 sondaje: IRI (by Magenta), Intellect Group, CCSM şi cel al Fundației Konrad Adenauer (nu am găsit nicăieri cine l-a realizat propriu-zis în teren).
 
Tragi-comedia a oferit un final pe măsură: politicianul (Andrei Năstase) care de aproape 2 ani vorbeşte în permanenţă în numele poporului a primit tocmai din partea ”tot poporului” un răspuns de PAS şi a fost nevoit să se retragă din cursa prezidenţială. Cum scriam într-o postare pe Facebook, tot mai mulţi politicieni vor iubi sondajele.
 
Nu-mi aduc aminte să existe vreun alt moment în istoria Republicii Moldova cînd sondajele să fie atît de luate în seamă de către politicieni. E o premieră. Oarecum salutabilă.
 
Un alt lucru pe care l-am remarcat: sondajele sunt prezentate de tot felul de firme (semi) fantomatice, iar sociologii lipsesc atît de la prezentări, cît şi din toate materialele mass media care fac trimitere la sondajele respective. Oare de ce!?
 
Sondajele fără sociologi sunt ca şi politica fără cetăţeni. Efectele? Sper că le vedeţi în ultimii 25 de ani. În Republica Moldova, sociologii or fi pe cale de dispariţie. De altfel, ca şi cetăţenii. 


Later edit: pe pagina de Facebook a Fundaţiei Konrad Adenauer este precizarea că sondajul a fost realizat de compania Magenta.

Tag-uri: nastase, sociolog, sondaj
TOP ARTICOLE

Ianuarie 23, 2012

Prostituţie şi/sau prostie reprezentativă

 

Neavînd o Asociaţie a Sociologilor care să îşi vadă de treburile prevăzute în statut (dar care...

August 23, 2013

Imbecilul "Altcineva"


La cîteva săptămîni după moartea celor 8 tineri pe Şoseaua Munceşti, mă întreb dacă societatea ...